Het midden-Brabantse waterschap De Dommel werkt aan een roterend kunststof duikerschot. De constructie dient om bij weinig neerslag op een flexibele manier zo veel mogelijk water in sloten vast te houden.
Het duikerschot bestaat uit een ring met een sponning. In de sponning is een halvemaanvormig schot aangebracht. Dit schot is draaibaar. Het geheel wordt eenvoudig in de rand van een duiker geklemd.
Afhankelijk van de hoogte en de positie van het schot is de doorvoeropening in te stellen, en daarmee de waterhoeveelheid die tegengehouden kan worden. In de video hieronder is te zien hoe het duikerschot gemonteerd wordt, en hoe het werkt.
Tekst gaat door onder de video
Makkelijk alternatief
De ontwikkeling verkeert in een pilot-stadium, vertelt Walter van Gerwen, werkzaam bij het waterschap. Hij kwam op het idee van de waterkering als alternatief voor planken, zandzakken of een skippy- of opblaasbare bal. Nadeel van deze methoden is de hoeveelheid werk die nodig is voor het plaatsen en eventueel verwijderen van de voorziening. Met een bal als afsluiter bestaat de kans dat verwijderen amper nog mogelijk is, of dat het verwijderen wordt vergeten als daartoe wel de noodzaak ontstaat.
Tekst gaat door onder de foto
Voor alle duikermaten
De eerste roterende duikerschotten worden gemaakt voor duikers met een diameter van 50 centimeter. Deze maatvoering komt het meest voor. De leverancier van de schotten heeft de productiewijze echter zo ingericht dat andere maten ook realiseerbaar zijn, aldus van Gerwen.
Een waterkering voor een duiker van 50 centimeter gaat waarschijnlijk € 150 tot € 200 kosten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het waterschap in het eigen werkgebied, adviseert Van Gerwen.