Doorgaan naar artikel

‘Felle zon afschermen met licht gekrijt kasdek’

Vanwege het zonnige weer heeft sperziebonenteler Wim Huisman in Raalte (Ov.) op het kasdek een ‘licht krijtje’ laten aanbrengen om geen felle zon op de boontjes te hebben.

Alle kraanvakken staan vol met sperziebonen en het gewas doet het goed. Drie kraanvakken zijn nu in productie; van andere 2 kraanvakken begint de oogst in de week na Pasen. “Van het kraanvak dat we op 7 februari als eerste hebben geplant, is de eerste bonenpluk op een enkel boontje na voorbij. Na drieënhalve week oogsten, is het gewas weer rustig gaan groeien. Van deze bonenplant plukken we dan de blaadjes af en knippen de groeipunten en scheuten. De nieuwe bloemknopjes zitten er al weer in”, zegt Huisman.

In de week voor Pasen zijn de eerste bloemknopjes gaan bloeien en door het mooi weer van boven de 20 graden volgde snel de volle bloei. Eind april verwacht de teler aan de tweede bonenpluk van dit kraanvak te beginnen.

Water geven op straling

“Bij elke 50 Joule instraling geven we een druppelbeurt van 100 cc per plant. Dat doen we met een EC van 2,6. In de mat meten we een EC van 3,2 tot 3,5. We hebben tussen de 10 en 15% drain. Dat drainwater vangen we op en wordt hergebruikt.”

De stooktemperatuur voor overdag is 20 graden; boven de 23 graden gaan de luchtramen open. Vanaf 8.00 uur ’s morgens staat er een minimum luchtstand van 10% in, die op buitentemperatuur en wind wordt afgebouwd. Voor de nacht houdt Huisman een stooktemperatuur van 18 graden aan.

Tripsplaag nog niet zo groot

Meer correctiemiddelen nodig

De bonenteler heeft tegen trips in week 13, 14 en 15 in ieder kraanvak zakjes met roofmijten Amblyseius swirskii op 1 van de 5 planten opgehangen. “De tripsplaag is nog niet zo groot, maar nu hangen er overal zakjes met roofmijten. De natuurlijke vijanden ontwikkelen zich goed.” In de week voor Pasen heeft Huisman op plekken waar hij trips zag roofmijten in zemelen met een blazer het bonengewas in geblazen.

Roofmijt Phytoseiulus persimilis

Op een paar plekken met kasspint heeft hij de roofmijt Phytoseiulus persimilis uitgezet. Normaal ziet de bonenteler ook veel wittevlieg op de vangplaten, maar dat zijn er nu gelukkig maar enkele stuks. “Bestrijding van de wittevlieg moeten we biologisch doen, want er zijn geen toegelaten middelen meer om chemisch te corrigeren. Alleen tegen spint mogen we Vertimec gebruiken en tegen trips Tracer. Maar tegen wittevlieg is er geen correctiemiddel meer en dat is toch een lastig punt voor de teelt. Want we hebben wel eens een bonengewas vanwege teveel wittevlieg moeten ruimen. En dat is toch een grote verliespost. Daarom zou het prettig zijn als er meer gewasbeschermingsmiddelen bijkomen”, aldus Huisman.

Opbrengst ligt 1 euro per kilo achter

Lagere prijsvorming

De prijsvorming is volgens de bonenteler nog niet geweldig, waardoor de opbrengst € 1 per kilo achterloopt op vorig jaar. In de week voor Pasen zijn de prijzen wel iets aangetrokken.

Huisman moet er nu voor zorgen dat hij de oogstarbeid rond krijgt, omdat de hoeveelheid plukbare sperziebonen toeneemt. Doordeweeks overdag oogsten hij, zijn vrouw, een vaste medewerker en enkele huisvrouwen de bonen; ’s avonds en in het weekend heeft hij hulp van 45 scholieren.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Huisman

sperziebonenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin