Het Financieele Dagblad (FD) bericht over: ‘Energieslurpende glastuinbouw goed bedeeld met belastingvoordeeltjes’. Glastuinbouw Nederland is bezorgd over de verkeerde beeldvorming.
’De overheid subsidieert het gasverbruik in de glastuinbouw, zodat Nederlandse tomaten en paprika’s zich staande houden in de internationale concurrentie. Dit is niet bevorderlijk voor de energietransitie.’ Dit meldde Het Financieele Dagblad 14 augustus. Volgens Glastuinbouw Nederland slaat de krant de plank mis met deze voorstelling van zaken.
Het artikel was de laatste in een vierdelige serie van het FD over belastingdouceurtjes. “Het bericht bevat fouten en mist de nuance”, reageert Alexander Formsma, energiespecialist bij Glastuinbouw Nederland. “Zo worden ketelgas en WKK-gas door elkaar gehaald.”
Ongenuanceerd over uitzondering glastuinbouw
Volgens Formsma verschijnt er eens in de zoveel tijd een item in de media over de uitzonderingspositie van de glastuinbouwsector waarin de zaken ongenuanceerd worden weergegeven. “Er geldt inderdaad een verlaagd tarief voor ketelgas. De journalist vergeet echter te melden dat hier als tegenprestatie het CO2-sectorsysteem tegenover staat. Verder wordt dit verlaagde tarief genoemd onder het kopje ’Warmte-krachtkoppeling’, terwijl het dus om ketelgas gaat.”
“Het klopt dat WKK-gas is vrijgesteld van belasting, maar dat gaat om een algemene vrijstelling die geldt voor alle opwekking van stroom. Dit is om dubbele belastingheffing op een product te voorkomen, in dit geval elektriciteit.”
Tweede Kamer vraagt impactanalyse
Overigens zal vanaf 2025 gaat het verlaagde tarief voor ketelgas verdwijnen en wordt de WKK-vrijstelling beperkt tot elektriciteitsproductie voor netlevering. In de Tweede Kamer is gevraagd om een analyse die de impact van deze maatregelen op de glastuinbouw moet onderzoeken.
“Het Financieele Dagblad legt altijd eerst contact voordat het een artikel publiceert. Ik weet niet waarom dat nu niet is gedaan. Het is wel heel vervelend. Het brengt een hoop gedoe met zich mee en leidt tot een verkeerde beeldvorming. Dat kunnen we nu zeker niet gebruiken.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/