Westvoorne grijpt de nieuwe Omgevingswet aan voor extra regels voor glastuinbouwgebied Tinte.
De mogelijkheid van het bouwen van grootschalige glastuinbouwcomplexen heeft een behoorlijke impact gehad op het buitengebied, schrijft de gemeente Westvoorne in een aanpassing van het beleid in het Gemeenteblad. Het gebied valt binnen de Oude zeekleipolders, maar heeft door de aanwijzing als glastuinbouwgebied in de afgelopen decennia een geheel eigen dynamiek en structuur gekregen. Daar wil de gemeente nu meer in gaan sturen.
Onder de nieuwe Omgevingswet moet iedere gemeente één omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen in plaats van meerdere bestemmingsplannen. Gemeenten krijgen ruimte om omgevingsplannen ‘globaler en flexibeler’ in te richten.
Voorwaarden voor uitbreiding
Westvoorne komt nu met kwaliteitsregels om de ontwikkeling van het gebied in goede banen te leiden. Zo wordt aan de Oostrand de uitbreiding van glastuinbouw beperkt en ook wijziging van de maatvoering van kassen is daar beperkt. In de regels staan voorwaarden voor nieuwe locaties, zoals afstand tot bebouwing en bewoning van 25 meter en het aantal bedrijfswoningen van één per 5 hectare. Verder stelt de gemeente voorwaarden voor het omzetten van de glastuinbouwfunctie naar normale bedrijfsvoering of wonen. Een ander bedrijf starten kan als is getoetst dat geen rendabele bedrijfsvoering mogelijk is en de nieuwe bedrijfsvorm wel perspectief geeft aan het buitengebied. De kassen mogen niet voor andere functies worden gebruikt dan glastuinbouw. De omzetting naar de woonfunctie kan alleen aan de Oostrand.
14 hectare groot
De gemeente heeft bouwrechten voor ruim 14 hectare glas. Bij overige uitbreidingen of nieuwbouw moet binnen het glasgebied eenzelfde hoeveelheid glas worden opgeruimd.