Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Extra kosten hygiëne met oog op ToBRFV’

“Enerzijds moeten we het tomatenvirus ToBRFV buiten de deur zien te houden en anderzijds de extra kosten voor hygiënemaatregelen en arbeid zien terug te verdienen met onze productie”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

“Enerzijds moeten we het tomatenvirus ToBRFV buiten de deur zien te houden en anderzijds de extra kosten voor hygiënemaatregelen en arbeid zien terug te verdienen met onze productie”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

In verband met ToBRFV dat ook op Voorne-Putten op de loer ligt, is vanaf december het bedrijf gesloten voor bezoekers en zijn hygiënesluizen aangelegd. Medewerkers moeten allerlei hygiëneprotocollen volgen. De teeltmanager: “Met de weerbaarheid van de plant waar wij op werken, zouden we het minst vatbaar voor ToBRFV moeten zijn. Maar dit zeer besmettelijk virus is moeilijk buiten de deur te houden. En als we het eenmaal in de bodem hebben, krijgen we het er niet gemakkelijk meer uit.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers