Doorgaan naar artikel

‘Extra haspel geeft meer rust, zekerheid en flexibiliteit’

Twee weken voor Kerstmis is Arjen Bevelander in Achthuizen druk met het rooien van bieslookplanten, het oogsten van bieslook en het verwerken van Chinese kool vanuit de bewaring. De bieslook staat in een kweekcel.

“Qua kruiden zitten we op het moment alleen in de bieslook”, vertelt Bevelander op 13 december. “In de weken voor Kerstmis doen we 6 tot 7 keer zoveel bieslook dan in normale weken. Verse kruiden passen duidelijk heel goed bij het kerstmenu.” De teelt speelt zich af in een kweekcel, vergelijkbaar met witlofcellen, maar dan wel verlicht.

Als je te vroeg bent, valt het oude blad er niet goed vanaf

Bieslookplanten rooien

Het rooien van de bieslookplanten speelt zich altijd af in december, maar het moment luistert erg nauw. “Waar het om gaat is dat het gewas al voldoende afgestorven moet zijn en dat de nieuwe groeipunten duidelijk zichtbaar en al wat hard zijn. Dat kan begin december al zo zijn, maar ook pas half of eind december. Als je te vroeg bent, valt het oude blad er niet goed vanaf. Als je te laat bent, zijn de nieuwe knoppen al te ver uitgelopen. Dan beschadigen ze bij het invriezen in de bewaarcel. Vanuit die cel zetten we ze na het ontdooien door het jaar heen in de kweekcel. Net zoals dat dus met witlofwortels gebeurt”, legt Bevelander uit. “Bieslook heeft dus ook 2 fases. In april worden ze geplant en in december gerooid. Het jaar erop worden de planten gebruikt om bieslook te telen.”

Meestal zijn we met onze prijsafspraken goed af

Goede prijsafspraken

Chinese kool werd tot half november nog rechtstreeks van het veld geleverd, sindsdien komen ze uit de bewaring. “De vraag is constant en goed. Iets beter nog als vorig jaar. Ik denk dat we rond Kerstmis wel de laatste Bilko zullen leveren voor de verse markt. Dan hebben alleen nog Kiseki met kolen van ruim 2 kilo voor de snijderij. Die leveren we tot eind februari. Alles leveren we op prijsafspraak met een bandbreedte. Dit jaar zitten we aan de bovenkant van die bandbreedte. Voor mij zijn dat goede prijzen en het geeft zekerheid. Als de vrije marktprijs een stuk hoger is, dan heeft de handel geluk, maar meestal zijn we met onze prijsafspraken goed af.”

Te scherp geteeld

Ook over de kwaliteit is Bevelander tevreden. “Een hoekje waar we te weinig beregend hebben, is gefreesd, daar zat teveel binnenrot in. Je wilt kool voor de bewaarteelt zo min mogelijk beregenen, maar daar hebben we iets te scherp geteeld. Verder hebben we een hoekje met toprand, maar dat is een kwestie van een extra blad er vanaf halen. Dat kan ook makkelijk, want de kolen zijn in het najaar nog goed bijgegroeid.”

Duurdere teelt door beregeningsapparatuur

Extra beregeningshaspel

Door de ervaringen dit jaar met de droogte heeft Bevelander geïnvesteerd in een extra haspel. “We hebben er zelf eentje en de laatste 3 jaar hebben we er nog een gehuurd. Omdat akkerbouwers ook steeds meer beregenen is het lastiger om zo’n haspel te huren. Er zijn er minder beschikbaar. Wij beregenen bovendien niet met een kanon, maar met een beregeningsboom, dus is het ook gewoon gemakkelijker om zelf een extra haspel paraat te hebben staan. Dan kun je helemaal naar eigen inzicht aan de slag en hoef je niet te kiezen welk perceel je eerst gaat doen. Die ruimere capaciteit maakt de teelt wat duurder, maar het geeft ook rust, zekerheid en flexibiliteit én nog meer garantie op een goed product.” En met enig cynisme: “Maar misschien hebben we hem volgend jaar helemaal niet nodig, dan staat ie daar! Alleen gezien de klimaatontwikkelingen denk ik dat niet. Eerder, dat we hem vaker nodig zullen hebben.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin