De export van peren naar China blijft stijgen, hoewel de toename niet zo sterk is als voorgaande jaren. Het afgelopen jaar is 2,7 miljoen kilo naar China geëxporteerd. Dit is een groei van 10% ten opzichte van 2018.
Sinds 2015 is het mogelijk om onder strikte fytosanitaire voorwaarden Nederlandse peren te exporteren naar dit land. Exporteurs kunnen hiervoor fruittelers aanmelden bij het KCB.
In 2019 hebben 8 exporteurs 82 perentelers aangemeld. Deze 82 telers hebben deelgenomen aan het exportprogramma voor China. Zoals aangegeven zijn de fytosanitaire voorwaarden behoorlijk strikt. Zo mogen er bijvoorbeeld vanwege het risico op phytophthora geen peren naar China die lager dan 50 centimeter boven de grond hebben gehangen.
Tijdens het groeiseizoen bezoeken KCB-inspecteurs de boomgaarden en ook rondom de oogst vinden bezoeken plaats
Fruitmot, bacterievuur en lenticelrot
Verder zijn er strenge eisen voor Fruitmot (Cydia pomonella), bacterievuur en lenticelrot. De teler moet bij fruitmot in zijn boomgaard bestrijdingsmaatregelen treffen, zoals het ophangen van feromoonverwarring. Tevens mogen geen aantastingen van bovengenoemde ziekten en plagen in het eindproduct worden aangetroffen. Als dat wel het geval is, wordt de zending geweigerd voor export en het betreffende perceel geschrapt uit het register voor China. Tijdens het groeiseizoen bezoeken KCB-inspecteurs de boomgaarden en ook rondom de oogst vinden bezoeken plaats.
Juiste tracering
Een belangrijk onderdeel van het protocol is een juiste tracering. Vanaf de oogst tot in de eindverpakking moet die gegarandeerd zijn. Ook de exportinspectie is streng; 2% van de verpakkingen moet gecontroleerd worden met een minimum van 1.200 peren, waarvan een deel wordt gesneden voor inwendige controle. Ook de kwaliteit en de houdbaarheid moeten zodanig zijn dat de peren de reis per container (vier weken) naar China kunnen doorstaan.
Coronavirus
De eerste maanden na de oogst zijn er door de exporteurs aanzienlijke hoeveelheden peren naar China verscheept. De verwachting is dat dit door het toedoen van het coronavirus de komende maanden beduidend minder zal zijn.