In Duitsland is 2 procent van de in supermarkten verkochte prei biologisch geteeld. Door het grote prijsverschil met gangbaar geteelde prei, ligt biologische prei ook vrijwel nooit bij discounters. Maar ook bij andere supermarkten is het aandeel biologische prei met 12 procent vrij gering.
Nederland en België zijn bij de gangbare prei de belangrijkste exporteurs naar Duitsland. Bij biologische prei is Nederlandse export door gespecialiseerde bedrijven ook van belang. In de wintermaanden exporteert Frankrijk nog prei naar Duitsland. Normaal gesproken beginnen Duitse supermarkten in oktober met het inkopen van biologisch geteelde prei. Op het moment staat de export echte rop een laag pitje, vanwege het huidige prijsniveau, aldus AMI Markt Woche Öko-Gartenbau.
Constant areaal
In 2014 werd minder biologische prei gerooid dan in een normaal jaar. Neerslag in de tweede helft van het jaar heeft op de meestal zandige gronden geleid tot gebrek aan voedingsstoffen, waardoor de producties lager uitvielen. In 2015 wordt voor biologische prei weer een normale oogst verwacht. Het areaal biologische prei is in de loop der jaren vrij constant en bedroeg in 2014 circa 221 hectare. Zowel biologische als gangbare prei worden het meest geteeld in Rheinland-Pfalz, daarna volgt Nordrhein-Westfalen.
Weinig acties
In het seizoen 2013/2014 kostte biologische prei bij Duitse discounters €3,80 per kilo. Bij andere supermarkten was dat 3,99 euro. Dat is bijna 3 keer zoveel dan gangbaar geteelde prei die in dat seizoen voor gemiddeld €1,40 euro per kilo in het schap lag. Voor biologische prei houden supermarkten vrijwel geen acties: 17 keer tegen 270 keer voor gangbare prei.