Europese tuinbouwregio’s moeten samenwerken om bij Europese beleidsmakers de tuinbouw op de kaart te zetten.
De concurrerende tuinbouwregio’s moeten zich daarvoor verenigen in een netwerk om kennis te delen en te lobbyen voor fondsenwerving en regelgeving. Dat blijkt uit het plan van de ‘Projectgroep Europa aanpak Greenports’, van de provincie Noord-Holland en Zuid-Holland en vertegenwoordigers van de Greenports. Zij zijn een samenwerking aangegaan en willen dat ook andere Nederlandse tuinbouwregio’s zich bij deze strategie aansluiten en zo de invloed van de Nederlandse tuinbouw in Brussel vergroot. Uit het strategisch plan blijkt dat zo’n Europees netwerk de kansen vergroot op invloed op het Europese beleid en de benutting van Europese fondsen. Om te beginnen zijn de Nederlandse Greenports lid geworden van het Europese netwerk ERIAFF, maar dat zou moeten uitmonden in een tuinbouwnetwerk.
De Nederlandse partijen willen zo de positie van de Nederlandse tuinbouw versterken. Er is al een slogan: Randstad Holland: World leader in high-tech horticulture. Als andere Nederlandse tuinbouwregio’s aansluiten, kan de boodschap veranderen. Het sluit namelijk andere tuinbouwprovincies uit.
De gezamenlijke provincies hebben al een kantoor in Brussel. Vanuit dat kantoor willen de partijen een sterkere lobby om gelden uit regiofondsen en innovatie- en verduurzamingsfondsen te verkrijgen. De tuinbouw vindt dat zij nu te weinig profiteert van de Europese gelden.