Doorgaan naar artikel

Europese telers verwachten kleine oogsten peer en appel

Zowel voor peren als voor appels verwachten Europese telers in 2024 een oogst die kleiner is dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Dat werd duidelijk op de jaarlijkse Prognosfruit Conferentie, dit jaar in Boedapest.

Het zorgde op de conferentie voor een positieve sfeer. Minder product zorgt doorgaans voor een betere prijs. Ook is de markt voor zowel vers fruit als industriefruit relatief schoon, aan het einde van afzetseizoen 2023-’24. Analisten verwachten dan ook een goede balans tussen vraag en aanbod.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO stelt dat cijfers en de schone markt perspectief bieden voor het komende afzetseizoen. Belangrijk is wel dat het afzetseizoen volledig wordt benut. Het is zaak om te voorkomen dat de voorraden oplopen door beperkte verkoop in de eerste helft van het seizoen.

5% minder peren

De Europese perenoogst wordt geschat op 1.790.000 ton. Dit is 5% meer dan vorig jaar, maar dat was door de misoogst in Noord-Italië dan ook een zeer bescheiden perenjaar. We gaan nu af op de op twee na kleinste perenoogst van het afgelopen decennium.

De productie van de Conference-peer valt met een raming van 776.000 ton dan ook juist 13,5% lager uit dan de oogst in 2023. Nederland is de tweede perenproducent in de EU en goed voor 18% van de EU-productie. Een derde van de Conference die in Europa wordt geteeld, komt dit jaar uit Nederland.

Van het tweede ras in Nederland, de Doyenné du Comice, wordt Europees gezien een oogst verwacht van 37.000 ton en dat is maar liefst 31% minder dan vorig jaar. Dat er toch nog groei zit in de perenoogst komt vrijwel geheel op het conto van de Italiaanse Abate Fetel-peren uit Südtirol.

11% minder appels

De hoeveelheid appels die de telers in de EU-landen komend afzetseizoen op de markt gaan brengen, komt dit jaar ruim 11% lager uit dan vorig jaar en wordt daarmee de op een na kleinste oogst van de afgelopen tien jaar.

De productie van Elstar binnen de EU wordt geraamd op 278.000 ton. Dat is 5% minder dan vorig jaar. De lagere ramingen in Duitsland zijn de belangrijkste reden voor deze daling. De oogst van de Jonagold-rassen (inclusief Jonagored en Red Jonaprince) wordt geschat op 723.000 ton. Dit is 28% minder dan vorig jaar, toen de EU-productie 1.009.000 ton bedroeg. De productie ligt op hetzelfde niveau als het tienjaarsgemiddelde. Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 1.972 .000 ton het grootste ras in de EU. De oogst van dit ras zal naar verwachting 10% lager uitvallen dan vorig jaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin