Het Europees Parlement heeft vandaag met een vrij ruime meerderheid de deur open gezet naar toelating van zogeheten nieuwe genomische technieken.
Het voorstel zoals de Europese Commissie deze heeft gepresenteerd, maakt onderscheid tussen twee categorieën van producten. In de eerste categorie gaat het om toepassingen die niet verder gaan dan wat langs natuurlijke weg ook zou kunnen gebeuren. Voor gewassen die op die manier tot stand zijn gebracht, zou alleen een eenvoudige notificatieplicht gaan gelden. Het Europees Parlement heeft wel gestemd over aanpassingen op het voorstel van de Europese Commissie.
Crispr-Cas niet categorisch toegelaten
“Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld CRISPR-Cas als techniek categorisch zou worden toegelaten”, zegt specialist nieuwe veredelingstechnieken Monique van Vegchel van Plantum. “Aanpassingen waarvan niet gesteld kan worden dat deze ook via natuurlijke weg bereikt hadden kunnen worden, vallen in de tweede categorie. Daarvoor is een intensievere veiligheidsbeoordeling verplicht.”
Raad van ministers nog niet om
Branchevereniging Plantum reageert namens 300 Nederlandse veredelingsbedrijven verheugd over de stemming. Het is nu aan de Raad van Landbouwministers om ook het licht op groen te zetten en de onderhandelingen met het parlement en de commissie te starten. In het meest positieve scenario zou dat voor de aankomende Europese verkiezingen van begin juni al afgerond kunnen zijn.
Parlement beperkt octrooieerbaarheid
Een van de zaken die bij de onderhandelingen tussen commissie, parlement en raad aan de orde zullen komen is octrooieerbaarheid. In het vandaag aangenomen voorstel heeft het Europees Parlement laten opnemen dat zaden en planten die gemaakt zijn met NGT geen patent kan worden gegeven. Plantum waarschuwt al jaren voor de negatieve effecten van octrooien in de land- en tuinbouw, en is blij te zien dat het Europees Parlement deze zorgen deelt.