Lidstaten moeten hun zaadcontroles evalueren na vondsten van ToBRFV, ook in Nederland.
Eerder dit jaar meldde Oostenrijk besmet zaad uit Nederland te hebben onderschept. Het gaat om paprika- en tomatenzaad. Wat voor partij dat was, werd niet bekend gemaakt. Wel ziet de Europese Commissie het als een signaal dat ook derde landen recent besmet zaad uit EU-landen vinden, terwijl de EU juist sterk ageert op import van zaad met ToBRFV-besmetting uit derde landen.
Nederlands verzoek quarantainestatus
De Europese Commissie vroeg lidstaten de zaadcontrole te evalueren op de vergadering van de Standing Committee for Plant Health. Op die vergadering pleitte Nederland juist voor een lagere quarantainestatus voor ToBRFV. De Europese Commissie wil daar niet aan, omdat het landen in gevaar brengt die het virus wel met succes hebben bestreden en uitgebannen.
Nederland lukt het vooralsnog niet de uitbraak van ToBRFV in Nederlandse kassen in te dammen. Andere landen als Duitsland en Frankrijk en Engeland lijkt dat wel gelukt. Nederland vindt dat de maatregelen tegen ToBRFV te veel beslag leggen op de taken van de NVWA, terwijl de uitbraak de kenmerken heeft van een lagere quarantainestatus, de RNQP-status. Dit is waarom NVWA pleit voor lagere ToBRFV-status.
Verder praten over Nederlands voorstel
Uit het verslag van de bijeenkomst blijkt dat de lidstaten verdeeld zijn over de Nederlandse inbreng, Nederland had dat onderbouwd met een nieuwe risico-analyse. De Europese Commissie wil op een later tijdstip verder praten over het mogelijk wijzigen van de quarantainestatus.