Als de Europese Commissie in juli met een voorstel komt voor nieuwe veredelingstechnieken, is dat de aanzet tot een langdurige discussie.
Dat verwacht landbouwminister Piet Adema. De sector kijkt naarstig uit naar deze voorstellen om bijvoorbeeld de techniek Crispr-Cas te mogen toepassen in de Europese Unie. Nederland wil dat graag en heeft de Europese Commissie gevraagd om beleid, waarbij de veredelaar en consument nog altijd een keuze kan maken tussen product dat is veredeld middels nieuwe gentechnieken of traditionele veredelingstechnieken.
De inhoud van het voorstel van de Europese Commissie is nog onbekend, maar Nederland rekent op een lang vervolgtraject in de Europese besluitvorming. “We verwachten dat dit een langdurig proces zal worden, aangezien dit dossier Europees een zeer politiek en gepolariseerd speelveld is.”
Belangen fruitveredeling
Recent is een kritische documentaire uitgezonden door het tv-programma Zembla. In deze aflevering is kritiek geleverd op de gevoerde lobby door bedrijfsleven en wetenschap. Zo heeft Wageningen University & Research twee petten op, vinden de tv-makers. Zo zou Wageningen Plant Research aandelen hebben in fruitveredelingsbedrijf Fresh Forward en samen met zaadbedrijven vier patenten bezitten op producten die tot stand zijn gekomen met gentechnologie.
Ook de argumenten van universiteiten dat met gentechnologie makkelijk droogtebestendige rassen ontstaan, noemen de tv-makers misleidend als dat in verband wordt gebracht met het oplossen van het voedselvraagstuk in de wereld.