De EU geeft sinds 1 januari dit jaar een gedeeltelijke vergoeding aan telers en bedrijven die vanwege een plantenziekte schade oplopen.
Deze nieuwe regeling brengt een Plantgezondheidsfonds mogelijk dichterbij in Nederland. De schade moet zijn veroorzaakt door een quarantaine-organisme.
De EU vergoedt de helft van de schade, zei Harry Arijs vrijdag 16 juni op de jaarvergadering van Europatat in Antwerpen (B). Arijs is adjunct-directeur bij DG Sante, dat zich bezig houdt met onder andere plantgezondheid.
“De vergoeding dekt alleen het verlies aan marktwaarde en geldt voor telers, handelaren en verwerkers. Brussel betaalt de helft van de schade. Het is aan lidstaten of de sectoren om zelf te bepalen of en hoe de andere helft wordt betaald”, aldus Arijs.
Brede regeling
Wim van den Boonen, portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Glaskracht Nederland, is blij met de regeling. “We hopen dat het een bredere fytosanitaire regeling in Nederland dichterbij brengt. We kijken al langer met EZ naar hoe we ondersteuning kunnen krijgen uit de EU, hoe we dat vervolgens invullen voor een regeling die breder gaat dan quarentaine-organismes, omdat we zo’n fytosanitare regeling het liefst in een keer toepassen.”
De regeling van de EU is al begin dit jaar opengesteld. Dat zou voor een uitbraak dus consequenties hebben, al is door een gebrek aan ervaring nu geen beeld van de precieze afspraken.
Een plantgezondheidsfonds brengt wel een verplichting mee voor alle telers om bij te dragen. Nederland kent in de akkerbouw de onderlinge verzekeringsmaatschappij PotatoPol waar telers zich vrijwillig kunnen verzekeren tegen schade door bruinrot, ringrot of PSTVd.