De Europese Commissie neemt maatregelen die begin volgende week al van kracht worden voor met name bederfelijke verse groenten en fruit.
Dat is de uitkomst van hoog ambtelijk overleg en overleg tussen landbouwministers en de Europese Commissie, dat donderdag is gevoerd over compensatie van de gevolgen van de Russische boycot van Europese landbouwproducten. Hoe de maatregelen er precies uit gaan zien, is op dit moment nog niet bekend. Landbouwcommissaris Dacian Ciolos kondigde donderdag aan dat hij begin volgende week maatregelen zal bekend maken voor bederfelijke groenten en fruit, die het hardst getroffen worden door de Russische boycot. Daarbij zou het onder andere gaan om komkommers, paprika’s, tomaten en champignons. De regeling komt er op neer dat mededingingsregels worden versoepeld waardoor producentenorganisaties producten uit de markt kunnen nemen om de prijs te ondersteunen. De kosten van de interventie komen voor een deel voor rekening van de producenten zelf.
In een later stadium wordt gekeken naar maatregelen gericht op dierlijke producten. In het ambtelijk overleg is geïnventariseerd hoeveel zuivel, groenten en fruit, en vleesproducten naar Rusland werden geëxporteerd. Voor sommige producten heeft Rusland verreweg het grootste aandeel van de EU-export. Van alle buiten de EU uitgevoerde witte kool, tomaten, wortels paddenstoelen, appels, peren, perziken en nectarines ging meer dan de helft naar Rusland. De maatregelen gaan vooralsnog gelden voor de producten die niet in bewaring kunnen.
De Europese Commissie wil niet speculeren over de omvang de maatregelen in euro’s. Albert Jan Maat zei donderdag in het Financieele Dagblad dat een bedrag van een miljard euro nodig zou zijn. De woordvoerder van Europees Landbouwcommissaris Dacian Ciolos zegt dat de omvang van het probleem per product eerst moet worden vastgesteld, voordat bedragen genoemd kunnen worden. Volgens de Europese Commissie is niet elke claim gerechtvaardigd.
De lidstaten hebben een crisisoverleg ingesteld waarbij wekelijks de marktgegevens van verschillende productgroepen worden bekeken, om continu in de gaten te houden welke effecten de Russische boycot heeft. Ciolos zei na afloop van de bijeenkomst dat Europese landbouwers ervan verzekerd kunnen zijn dat elke sector en elke markt in de gaten wordt gehouden. “En als dat nodig is, zal ik optreden.”
Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft donderdag langdurig telefonisch overleg gevoerd met landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Dijksma heeft opnieuw benadrukt dat het om een Europees probleem gaat, dat in EU-verband moet worden opgelost, “snel, maar zorgvuldig.” Voorzitter Albert-Jan Maat van LTO Nederland – en voorzitter van de Europese koepel van landbouworganisaties Copa – had donderdagochtend ook overleg met landbouwcommissaris Ciolos. Hij heeft daarin duidelijk gemaakt dat de tijd dringt.