Net als de Westlandse druif wil Nederland voor Limburgse vlaai een officiële streekproducterkenning aanvragen.
Dat blijkt uit de Staatscourant. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland maakt de nationale aanvraag bekend tot ‘registratie van een beschermde geografische aanduiding bij de Europese Unie’. Dat doet Nederland voor Belgisch en Nederlands Limburg. De typische karakteristieken van de Limburgse vlaai zijn het resultaat van een lokale werkwijze en stamt af van boerenhoeves, die met vlaaien het fruitseizoen verlengde.
In deze aanvraag voor officiële erkenning als streekproduct staat alles over samenstelling van de vlaai, zoals het gebruikt van de fruitvulling. Dat kan vers, gedroogd of ingeblikt fruit zijn, zonder dat er voor de herkomst een Limburgse eis aan is verbonden. Daarmee is de aanvraag vooral een steun in de rug voor bakkers en horeca.
Een van de eisen is dat Limburgse vlaai een dagvers product is, dat niet mag worden ingevroren na het bakken. Het fruit mag overigens wel diepgevroren zijn geweest.