De toelating van het biologisch fungicide Sonata is uitgebreid in de onbedekte teelt van witlof (pennenteelt), andijvie, veldsla, courgette, pompoen-achtigen en peterselie.
Daarnaast is het voortaan toegelaten in aardbei, aalbes, druif, braam en framboos.
Sonata is een product gebaseerd op de bacterie Bacillus pumilis QST 2808 en is met name werkzaam tegen echte meeldauw. Het middel werkt preventief en is niet-systemisch. Het heeft een ander werkingsmechanisme dan het al eerder toegelaten biologisch fungicide Serenade (Bacillus amyloliquefaciens QST 713). Door de verschillende werkingsmechanismen vullen beide middelen elkaar goed aan in een geïntegreerd teeltsysteem, aldus Bayer Agro Nederland.
Geen MRL
Bij een al aanwezige aantasting van echte meeldauw kan het beste eerst een curatief fungicide gebruikt worden om de druk te verlagen alvorens Sonata in te zetten. De dosering in onbedekte teelten is 5 à 10 l/ha, afhankelijk van infectiedruk en gewasontwikkeling. Voor druiven geldt een dosering van 5 l/ha. Bij gunstige omstandigheden voor echte meeldauw de toepassing na vijf tot zeven dagen herhalen. Een uitvloeier is nodig, Sonata kent geen MRL en is veilig voor nuttigen en bestuivers.