Ondanks donkere periodes staan de pepers en snackpaprika’s bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande er naar omstandigheden goed bij. Pieter Boekestijn: “Het gewas is zonder veel kleerscheuren door de donkere dagen heen gekomen. Er zijn weinig vruchtjes afgevallen.”
De stengeldichtheid is bij pepers hoger dan gebruikelijk bij collega’s met paprika’s. “Wij hebben rond de 12 stengels per vierkante meter en dat is vrij fors”, zegt Boekestijn. Bij 1 soort doen we nu zelfs kleinschalig een experiment met nog spectaculairder stengelaantallen. Het groeikrachtige gewas van dit ras geeft makkelijk iets grovere pepers, terwijl de consument bij dit pepertype juist een fijner product eist. Voor de zetting hoef je bij pepers niet zo bang te zijn: de vruchten komen er sowieso wel aan.”
Rustiger stoken
Mede ingegeven door de hoge gasprijzen is er iets minder warmte in de teelt gestoken dan gebruikelijk. “De 22 graden is helemaal niet in beeld geweest. We hebben rustiger gestookt.” De huidige gascontracten waren nog niet eens zo heel ongunstig, maar Boekestijn wil voor de toekomst ook al meer ervaring opdoen wat er mogelijk is met een lagere energie-input. “We zullen moeten leren om er minder energie in te steken en toch hetzelfde resultaat te bereiken. Je merkt daarbij nu dat er meer mogelijk is dan dat we altijd dachten.”
We luchten iets scherper, op 23 graden
Iets scherper luchten
In de nacht wordt nu 19 graden Celsius aangehouden. Overdag wordt de temperatuur opgebouwd naar 19 tot 21 graden, afhankelijk van de buitenomstandigheden. “We luchten iets scherper, op 23 graden. Ook tegen het overmatig klapperen van het schermdoek en het vaste AC-folie zijn we wat voorzichtiger bij het trekken van een luchtje.” Het beweegbare doek gaat overdag altijd open.
Toepassingsperiode folie verlengen
De vochtigheid onder het folie varieert over de tijd. Soms loopt die op. “Je hebt wel eens dagen dat je denkt: oei, oei, oei. Zou ik het folie er niet uit trekken? Maar dan volgt er weer een dag dat je denkt: goed dat ik er vanaf ben gebleven.”
Ervaring van een paar jaar geleden heeft geleerd dat een overgangsfase te creëren is door eerst bij de ventilatoren gaten in het foliescherm te snijden. “Dan trek je koudere lucht van boven het folie naar beneden en kun je het moment uitstellen dat je het folie eruit moet trekken vanwege te veel vocht. Die handeling zit nu ook in de planning, maar omdat hij harde wind opgeeft voor de komende tijd, wachten we er nog heel even mee.”
Je moet water durven geven op een mooie dag
Voldoende water geven
Met mooie zonrijkere dagen kan het gewas best wat water gebruiken. “Je hebt wel eens een dag dat je al 8 beurten van 105 cc. geeft. Als het kan met oog op de instraling, dan mag het. Je moet water durven geven op een mooie dag.” Op 1 bedrijfslocatie was de EC iets aan de hoge kant. “Maar voor de rest waren de monsteranalyses best oké.”
Grondpotten lijken goede keuze
Dit jaar zijn voor het eerst planten in grondpotten gebruikt op de kokosmatten, in plaats van de gebruikelijke steenwolpot. Dit levert aan het eind van de teelt voordelen op bij de afvoer van gewasresten en substraat. “Tot nu toe hebben we nog weinig kunnen ontdekken wat nadelig werkt in de teelt. Er bestaat kans dat de potten na verloop van tijd wat uit gaan zakken, waardoor we misschien de druppelaars een extra zetje moeten geven. Maar dat is nu nog niet nodig geweest. In het begin hebben we de stekers er al een beetje steviger ingedrukt. Tot nu toe is het geen verkeerde keuze geweest om voor grondpotten te kiezen. We verwachten ook dat het goed zal blijven gaan.”
Alert blijven op luis
Met plagen is het nog heel rustig. Er is gestart met het uitvoeren van een standaard bestrijding. “Al zie je altijd wel een luisje. Dat blijft een lastige plaag. Ik denk dat we structureel al preventief wat beginnen te doen, en alvast wat biologie gaan uitzetten op luisplekjes.”
Auteur: Peter Visser