Doorgaan naar artikel

Ergens in geloven

De mensen die zich regelmatig vastplakken op de A12 bij Den Haag geloven in iets en denken dat ze gelijk hebben. Dat is hetzelfde als bij de kerk, je moet erin geloven, maar niemand weet of er een hemel is.

Ik geloof niet dat de natuur blijft zoals die nu is. In de loop van de tijd is immers gebleken dat de natuur aan veranderingen onderhevig is. Alleen, dat wij nu als mensheid een steentje bijdragen aan de opwarming van de aarde en dat er steeds meer mensen op deze aarde rondlopen, dat is geen kwestie van geloven, dat zijn feiten.

Een gezonde bodem creëren

Daarom is het confronterend dat niet iedereen dicht bij de natuur staat. Wij als telers staan dat wel, want we willen een gezonde bodem. Als de natuur ons daarbij een handje kan helpen en wij de natuur, dan snijdt het mes aan twee kanten. Alleen krijgen we steeds minder gereedschap in handen om een gezonde bodem te creëren. Als ik kijk naar de maatregelen waar ze in het 8e actieprogramma Nitraatrichtlijn mee willen komen, dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er weer een nieuwe club ambtenaren is aangesteld, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Dat baart me zorgen.

Als iemand in een krant iets beweert en dat blijkt niet waar te zijn, dan volgt er in de volgende krant hooguit een rectificatie, weggestopt in een hoekje. Maar wat blijft, is toch wat er beweerd is. Dat blijft hangen of het nou waar was of niet. Dus als je iets gelooft, maar je kunt het niet bewijzen, ja dan moeten we dat maar geloven … Het hangt kennelijk ook af van de manier waarop je tegen de wereld aankijkt of je in bepaalde zaken gelooft, of juist niet.

Het vorige kabinet geloofde in zonne-energie, dit kabinet gelooft in kernenergie

Het vorige kabinet geloofde in zonne-energie, dit kabinet gelooft in kernenergie. Ik weet niet wat het beste is, maar ik weet wel dat we met kernenergie volgende generaties opzadelen met het probleem van het kernafval dat nog vele jaren radioactief zal blijven. Vroeger hebben ze door de turfwinning bij wijze van spreken bijna heel onze Peel opgestookt en sommige mensen geloven dat dit terug zal keren. Dat geloof ik niet, maar waar ik dan wel in moet geloven, weet ik ook niet.

Wim van Opbergen vond in een veengebied rond de poolcirkel een zeldzaam hoogveenplantje. Volgens hem kon dat plantje daar groeien, omdat daar slechts 40 kilo stikstof in de lucht zat. Bij ons zit meer dan 40 kilo stikstof in de lucht, maar hier groeit datzelfde zeldzame hoogveenplantje ook. Kortom, wie of wat moet je heden ten dage nog geloven?

Share this

Afbeelding
John Stemkens

bestuurder bij LTO Nederland Vakgroep Akkerbouw/Vollegrond

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin