Doorgaan naar artikel

‘Er wachten 300.000 planten om de grond in te gaan’

Maarten Botman in Wervershoof startte op 4 maart met het planten van broccoli in 4-centimeter potten. Hij teelt 120 hectare. Tot 8 maart verliep dat op rolletjes, maar toen kwam er de klad in.

“Gezien de voorspelling van strenge nachtvorst van 12 op 13 maart, zijn we gestopt en dat geldt tot op de dag van vandaag”, aldus Botman op 26 maart. De hoop op die dag was om in ieder geval aan het einde van die week weer aan het planten te kunnen. De wel uitgeplante planten werden voor driekwart afgedekt met vliesdoek en daar overheen nog wildnet. “Dat wildnet is vooral tegen de wind, maar we moeten afwachten wat het effect is. Het waren mooie korte planten en ze staan diep in een voor. Daardoor zou de schade mee kunnen vallen, maar ik heb er eerlijk gezegd geen goed gevoel bij. Ik zie nu bij planten die wat hoger stonden al zwarte harten. Over een maand weten we meer.”



Ook nog doek leggen

De rest van de 4-centimeters ging terug naar de plantenkweker. De volgende planten zijn na afharden op het bedrijf van Botman de koelcel ingegaan bij 5 tot 6 graden Celsius. Ook op het erf staan planten, ingepakt in twee lagen vliesdoek om ze te beschermen tegen wind en nachtvorst. “Zelfs de optrekkende koude van het beton doet de planten geen goed, maar ja je kunt ze moeilijk op een perceel zetten.” De Noord-Hollander heeft 160.000 planten in de grond zitten en 300.000 planten ‘op voorraad’. “En morgen komen er weer bij. Het zou mooi zijn als we morgen al aan de slag kunnen, want dan staat er weinig wind. Er moet tenslotte ook nog doek overheen gelegd kunnen worden.”



Vertrouwen in het komende seizoen

De ontwikkelingen onder broccolitelers volgt Botman op de voet. “Er zijn drie grote telers afgehaakt, maar twee bloemkooltelers gaan ook broccoli telen. De ene 20, de andere 30 hectare. Die gaan verpakken op Tolpoort in Zwaagdijk waar wij ook onze broccoli verpakken. Wij telen komend seizoen net zoveel als vorig jaar en dat geldt voor de meeste telers. Er is ook meer vraag naar ‘ponders’ en die kunnen wij op onze zwaardere gronden gemakkelijker telen dan in het Zuiden op de lichtere gronden. Ik heb er dus wel vertrouwen in, maar je hebt natuurlijk geen vat op de internationale markt. Als er internationaal te veel aanbod is, dan kun je wel een kostprijsplus vragen, maar dan staat er zó een Engelse of Poolse broccoli op de stoep.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin