Hoezeer de wereld ook verandert, sommige dingen blijven geruststellend hetzelfde. Zoals het ziekteverzuim in de land- en tuinbouw. Dat is al tientallen jaren het laagste van alle sectoren in Nederland. Dat is anno nu niet anders. Met 3,3% scoort het agrarisch bedrijfsleven bijna 3 keer zo gezond als de zorg, waar het personeel 8% van de tijd ziek thuis zit.
De vileine nieuwsanalist zou nog kunnen roepen dat dat vast niet geldt voor alle flexwerkers die inmiddels het leeuwendeel van het zware en laagbetaalde werk doen op de tuinbouwbedrijven. Maar de werkelijkheid is dat dit onveranderd lage ziekteverzuim ook 30 jaar geleden, toen nog geen enkele tuinder uitzendkrachten aan het werk had, al de norm was. Toen nog werd – door onderzoekers van TNO Arbeid – de goede werksfeer en de teamgeest op de teeltbedrijven aangehaald als verklaring.
Werksfeer en teamgeest
Laat dat precies de woorden zijn die ook nu bij de grootste paprikakwekerij van Nederland het HR-beleid kleuren. Werksfeer en teamgeest. Met zijn allen een efficiënte en gezonde productie draaien. Of je er nu vast in dienst bent of als uitzendkracht, gewoon hup, er tegenaan.
Dat klinkt misschien ouderwets en simplistisch. Maar hoezeer we daar in Nederland behoefte aan hebben, bewijst de verkiezingsoverwinning van de partij, die met ouderwetse boerenverstand de politiek benadert.
Misschien is dan wel veelbetekenend dat in andere talen men het woordje boerenverstand niet kent. Daar heet het common sense, bon sens, gesunder Menschenverstand
Boerenverstand van BBB
Dat met BBB het boerenverstand aan de macht komt, wordt in het buitenland wat argwanend bekeken. Rechts-populistisch noemt men het, want het moet toch in een hokje. Misschien is dan wel veelbetekenend dat in andere talen men het woordje boerenverstand niet kent. Daar heet het common sense, bon sens, gesunder Menschenverstand.
Veronderstelde kloof
Ook hier in Nederland was de argwaan gaan overheersen, aan beide zijden van een veronderstelde kloof tussen stad en platteland. Nu is eens te meer duidelijk dat dat in elk geval niet een kloof is tussen Holland en de rest van Nederland. Hoe kan anders in steden als Dordrecht, Gouda en Alkmaar BBB tweede of zelfs eerste partij worden? Dat de omgekeerde vlaggen weer ‘bovensteboven’ komen te hangen kan opmaat zijn voor betere verhoudingen. Van er weer met zijn allen ouderwets tegenaan. Waarom niet?