Nee, Michel Timmerman doelt niet op de vluchtelingenproblematiek als hij zegt: “Er is wat aan de hand in Europa”. Hij doelt op de vraag naar sluitkool die momenteel goed is omdat er in andere delen van Europa teelten zijn misgegaan.
Daardoor is de prijsvorming “op een goed niveau”, zoals de Noord-Hollander van TB&S uit Sint Pancras dat omschrijft. “Dat is vanaf het begin van het seizoen al zo. De kool heeft meerdere bestemmingen. Van mij mag het zo doorgaan dit seizoen.”
Bijsturen groeiachterstand
Het oogsten van de spits- en sluitkool verloopt minder voortvarend. “Er is hier veel water gevallen, de lage plekken op de percelen haal je er zo uit en ook op de kopeinden staan ze minder. Ik denk dat we ongeveer 5 procent moeten laten staan, die zullen de oogst niet halen.” De groeiachterstand werd zo goed mogelijk bijgestuurd met 300 kalksalpeter per hectare. “Dat is breedwerpig gestrooid om ze weer aan de praat te krijgen. Ik moet zeggen, het heeft wel het gewenste effect gehad.” Wel stond de oogst in week 41 op een laag pitje, omdat de kool de inhaalslag qua groei nog niet helemaal gemaakt had.
Schimmels onder controle
Het oogsten van spitskool voor de bewaring startte in de derde week van augustus en vraagt nog twee tot drie weken, verwachtte Timmerman op 8 oktober. De kwaliteit is wat wisselend. “Er zitten kolen tussen met Xanthomonas. Voor die bacterie is het gunstig weer. Wij hebben wel twee keer tegen schimmels gespoten, maar het effect tegen Xanthomonas waarover gesproken wordt, zie ik niet terug. Tegen schimmels zoals Mycosphaerella, Alternaria en witte roest zie ik wel een goed effect, die hebben we onder controle.”
En dat geldt ook voor trips. “Het leek een echt tripsjaar te gaan worden, maar dat is gelukkig erg meegevallen. We hebben twee behandelingen met Movento uitgevoerd, enkele weken na het planten en een maand later nog een keer. Dat bleek toch voldoende te zijn.”