Systeeminnovatie Futagrow leent zich goed voor energiebesparing in de glasgroenteteelt. Daarom wordt hiernaar onderzoek opgestart, dat deels gefinancierd wordt binnen het programma Kas als Energiebron.
Er worden in Demokwekerij Westland al twee jaar lang probleemloos tomaten geteeld volgens het Futagrow-concept. Dit concept hebben zij vanaf 2010 samen ontwikkeld met Formflex, Groen Agro Control, WUR, Priva en Inno-Agro. Vanuit telerszijde is Kwekerij Triomaas betrokken en sinds kort heeft ook telersvereniging Prominent het systeem geadopteerd.
Er wordt substraatloos geteeld, op een teeltgoot met een zuurstofrijke film van water en meststoffen. Er wordt gewerkt met korte teelten, met vijf tot zes plantingen per jaar, waarbij er om en om een rij oud en jong gewas staat. Dankzij hijsbare goten kan geregeld worden dat het jonge gewas altijd de optimale hoeveelheid licht krijgt, met 95 procent bladbenutting waar in een traditionele belichte teelt vooral in oktober en november een flink deel van het licht op het grondfolie valt.
Assimilaten benutting
Doel is om assimilaten zo effectief mogelijk te benutten. De afstand van plantenkop tot voedingspunt is altijd maximaal kort, waar assimilaten op het eind van een traditionele teelt soms 12 meter door een stengel getransporteerd moeten worden.
Door de hogere efficiëntie kan energiebesparend volstaan worden met minder belichting, of kan met dezelfde belichtingscapaciteit een hogere productie gerealiseerd worden. Stefan Persoon van Inno-Agro: “De ambitie in ons onderzoek is om met minder energie meer te bereiken.”
Systeeminnovatie
In de komende vervolgproef wordt het FutaGrow principe ingepast in een totale systeeminnovatie, waarbij enerzijds energie bespaard wordt door het efficiënter benutten van licht en anderzijds doordat onnodige verdamping wordt voorkomen.
Hiertoe is er voor drie proefbehandelingen gekozen : In een afdeling zal het elektriciteitsverbruik van de belichting met een derde verlaagd worden met behoud van productie t.o.v. een traditionele Son-T teelt.
Verder zal traditionele Son-T in het Futagrow systeem vergeleken worden met een efficiënte hybridebelichting met zowel leds boven als tussen het gewas. Hier wordt ingezet op 22 procent energiebesparing en een hogere winterproductie. Dankzij nieuwe armaturen kan 2,35 micromol groeilicht per Joule energie geproduceerd worden, waar dat met een nieuwe 1.000 Watt Son-T slechts 1,9 micromol is. Persoon: “De bollen lopen echter per 1.000 branduren met 1 procent terug.
Variabele ec
Ten slotte zal er in het onderzoek gevarieerd worden in de ec, om zo de verdamping te reguleren en een generatieve plant te creëren. Het teeltsysteem ‘op water’ maakt het immers mogelijk om op een eenvoudige wijze de EC te verhogen. De principes van Het Nieuwe Telen zijn tot op heden gebaseerd op het afvoeren van vocht. In dit onderzoek zal er gespeeld worden met de ec om, met name in de nachtperiode, de verdamping te reguleren. Stefan persoon van Inno-Agro: “Want elke gram water die wordt verdampt kost 22 Joules aan energie. Berekeningen van WUR geven aan dat je een kuub gas bespaart als je 14 liter watergift per jaar bespaart.”
Volgens berekeningen zou in de proef maximaal 40 procent energiebesparing haalbaar moeten zijn ten opzichte van de praktijk.
Energiedoelen
De proef geeft specifiek invulling aan vier van de vijf stappen die Wageningen UR Glastuinbouw voorstelt om energie te besparen bij belichting, om doelstellingen van het programma Kas als Energiebron te bereiken. Dat zijn:
Zoveel mogelijk molen halen uit een kWh elektra in de kas
Zoveel mogelijk molen laten onderscheppen door het gewas
Zoveel mogelijk assimilaten aanmaken uit een onderschepte mol
Zoveel mogelijk assimilaten naar te oogsten vruchten sturen