De Tuinbouwcombinatie Harmelerwaard (TCH) kan volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet zelfstandig als een gesloten distributiesysteem los van een netbeheerder door.
De ACM oordeelt dat in een ontwerpbesluit na een aanvraag twee jaar geleden door de TCH. De zes tuinbouwbedrijven in Harmelen legden in 2001 een eigen electriciteits- en gasnet aan. Daardoor kunnen ze gezamenlijk tegen gunstiger voorwaarden energie inkopen en zijn de transportkosten lager en is het verbruik gelijkmatiger. Bovendien staat er een flinke wkk-installatie, die alle bedrijven en woonhuizen in het project voorziet van eigen elektriciteit. De daarbij geproduceerde warmte en CO2 worden voor het eigen gebruik aangewend. De elektriciteit die teveel wordt geproduceerd wordt aan de markt verkocht.
Volgens woordvoerder van het cluster Leidsche Rijn Accountancy leidt nieuwe Europese regelgeving ertoe dat Nederland af moet van particuliere netwerken en hebben ook andere energieclusters van tuinders hiermee te maken. Het cluster zal in beroep gaan tegen de ontwerpuitspraak.
Volgens de woordvoerder gebruikt de ACM verkeerde aannames, zoals de aanwezigheid van huishoudens in het gebied, terwijl die zijn verbonden met de tuinbouwbedrijven. Ook heeft netbeheerder volgens het tuinbouwcluster al aangegeven geen gas te kunnen leveren in het gebied, terwijl dat nu wel in het energiecluster is opgenomen. Daarnaast vrezen de aangesloten bedrijven hogere kosten als een netbeheerder wordt aangewezen als Stedin.