Een verlaging van energiebelasting op elektriciteit en verhoging op gas kost een tuinder gemiddeld € 2.500. De CO2-emissie neemt er niet door af.
Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het doorrekenen van de plannen uit het Klimaatakkoord.
In opdracht van het kabinet keek PBL ook naar effecten van belastingplannen op energie voor de glastuinbouw. De bedrijven die via een wkk gas verstoken, zijn vrijgesteld van deze energiebelasting. De maatregel treft dan alleen bedrijven zonder wkk. “De lastenverzwaring bedraagt voor een gemiddeld bedrijf € 2.500 per jaar. Het effect van deze belastingvariant op de emissie van de glastuinbouw en op de nationale kosten is vrijwel nul”, schrijft PBL.
Wkk niet uitfaseren
PBL heeft bij de doorrekening van de plannen geluisterd naar kritieken op eerdere berekeningen. Het gaat niet langer uit van een totaal uitfaseren van wkk-gebruik. Daardoor komt de CO2-besparing lager uit in de nieuwe doorberekeningen. Toch gaat PBL uit van de haalbaarheid van de extra besparing van CO2 van 1 mton in 2030 door de glastuinbouw. Daarbij zijn effecten van versnelling van de vernieuwing van de kassen en aanleg van warmtenetten niet meegenomen vanwege de onzekerheid op dit moment. Ook efficiënte maatregelen als de toekomstige aanscherping van de eisen van Groen Label Kassen zijn nog niet in de plannen meegenomen.
Lees ook: Zo verdient tomatenteler peperduur full-led terug
Forse stijging kosten fossielvrij telen
Het PBL gaat nu ook uit van baten voor de glastuinbouw door het verminderde gebruik van gas. Hoe zich dat verhoudt tot recent onderzoek van Wageningen UR is niet duidelijk. Onderzoekers stelden dat de kosten voor fossielvrij telen hard oplopen.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/