2022 is een vreemd jaar voor ons geworden. Met het wegvallen van betaalbare energie is een van de belangrijkste pijlers onder ons bedrijf weggevallen.
Mogelijkheden om in januari te starten en daarna vanaf eind februari de primeurprijzen te pakken zijn in één keer verdwenen. Met onbetaalbaar gas ben je toch overgeleverd aan de weergoden en we hadden geluk dat die ons het afgelopen jaar welgezind waren.
Niet alleen voor ons, maar in de gehele sector zie ik enorme wijzigingen
Voor mijn gevoel is in de afgelopen anderhalf jaar meer veranderd dan in de dertig jaar hiervoor. Niet alleen voor ons, maar in de gehele sector zie ik enorme wijzigingen. Verlate productie, omschakeling in teelten, minder belichten, roze in plaats van oranje kleuren, zijn zomaar een paar voorbeelden.
Ook niet te bevatten is dat de ene tuinder onder de energiecrisis bezwijkt, terwijl een enkele andere miljonair wordt met de verkoop van zijn gaspositie. Vooral dat laatste en niet het eerste is deze zomer breed uitgemeten in de pers.
Onlangs publiceerde dit vakblad prominent een artikel dat de gemiddelde glasgroenteteler dik 4 ton winst draait. Natuurlijk zit daar een heel verhaal achter, maar de landelijke pers zal alleen oog hebben voor die 4 ton. En de publieke opinie zal zijn ‘wat zeuren de tuinders nou altijd, zo te zien gaat het fantastisch’.
Lees ook: Topinkomen glasgroenten vertelt het halve verhaal
Politici storten veel over ons uit
Ondertussen komt er in tuinbouwland op korte termijn veel op ons af. Denk alleen al aan de exploderende energiebelasting in 2025, het dreigende verbod van gangbare en biologische gewasbeschermingsmiddelen voor Noordwest-Europa en de door Brussel omarmde biodiversiteitsstrategie, met daarin opgenomen dat in 2030 minstens 30% van ieder land moet bestaan uit beschermde natuur.
Dit alles wordt met dwang vanuit Brussel over ons uitgestort door beroepsambtenaren en -politici, waarvan het gros nog nooit een normale baan heeft gehad. Laat staan ooit met hun poten in de klei heeft gestaan.
Het is te hopen dat onze voormensen Sjaak van der Tak en Adri Bom-Lemstra de kerstperiode gebruikt hebben om uit te rusten, want ze kunnen beiden het nieuwe jaar gelijk weer vol aan de bak, om de belangen van ons én van geheel voedselconsumerend Europa, te behartigen.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/