Doorgaan naar artikel

Emissieloos filteren naar hoger niveau

Emissieloos filteren van waterstromen met een zeer zware vuillast in het water was tot voor kort een lastige opgave. Hiervoor heeft ECOfilter nu een filtratie-oplossing. Na de marktintroductie van het eerste doekfilter in 2016 presenteert het filterbedrijf dit voorjaar haar nieuwste ontwikkeling: de Trumma.

De Trumma is een gepatenteerd trommelfilter, ontwikkeld en geproduceerd voor toepassingen in de glastuinbouw en afvalwaterzuivering. Dit trommelfilter is ontworpen om water met zeer zware vuillast te filteren en daarbij de waterkwaliteit van het gefilterde water te garanderen. “Afvalwater afkomstig van fustwassers, potgrondverwerking, exportspoelen, teelten met zeer veel zand- of potgrond en water met veel vaste organische vervuiling is voor het trommelfilter kinderspel”, zegt Cees de Haan van ECOfilter.

Uniek ontwerp

Het trommelfilter bestaat uit een roterende trommel waarin een filterdoek zit dat tot 40 micron kan filteren. Het vuil wordt door de zwaartekracht uit de trommel en in een afvalbak gedraaid. De Trumma werkt geheel zonder verbruiksartikelen, is extreem makkelijk in gebruik en eenvoudig te onderhouden. Van het trommelfilter zijn vier modellen met een capaciteit van 5 tot 100 kubieke meter per uur.

Gefilterde vuil in zijn geheel eruit

Het unieke van het ontwerp van het trommelfilter is volgens De Haan dat al het gefilterde vuil er in zijn geheel uitkomt. Er wordt dus niets vergruist of tot fijne deeltjes vermalen. Net zoals bij de doekfilters wordt ook bij het trommelfilter die ‘rotte tomaat’ in zijn geheel gefilterd, om zo virusverspreiding helpen te voorkomen.

De trommelfilter is ontworpen om water met zeer zware vuillast te filteren. - Foto: ECOFilter

De trommelfilter is ontworpen om water met zeer zware vuillast te filteren. – Foto: ECOFilter

Waterkwaliteit steeds belangrijker

De Haan: “We zien dat de aandacht voor betere waterkwaliteit toeneemt. In de afgelopen twee jaar zijn veel tuinbouwbedrijven meer gaan recirculeren en minder water gaan verversen in hun watersysteem. In combinatie met de warmere zomers nemen teeltproblemen door slechte waterkwaliteit toe. Maar telers die parallel aan de invoering van BZG-gecertificeerde systemen meer aandacht aan hun watersysteem zijn gaan besteden, zien dit direct terugbetaald in een sterkere teelt en forse reducering in verbruik van chemische middelen zoals waterstofperoxide (H2O2).”

Zuurstofniveau

Filtertechnieken die onvoldoende functioneren laten vuil door, reduceren de effectiviteit van ontsmetters en zorgen voor toename in gebruik van onder andere H2O2 om leidingen schoon te houden. De ontstane ophopingen van organische vervuiling die na verloop van tijd ontstaan in het watersysteem, reduceert het opgeloste zuurstofniveau in het water. “Dit wil een teler op warme dagen absoluut niet meemaken. Dus een goede filtratie draagt direct bij aan de gezondheid van de teelt”, aldus De Haan.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin