Doorgaan naar artikel

Eisen biodiversiteit in PlanetProof zorgen voor discussie

Bij vernieuwing van het teeltschema On the Way to PlanetProof zien veel telers niets in een verplicht natuurplan en een richtijn van 5% biodiversiteit.

Telers roepen Stichting Milieukeur op om voor deze punten niet verder te gaan dan wettelijk. Deze oproep deden ze tijdens de hoorzitting dinsdagmiddag 18 oktober voor het teeltschema voor plantaardige teelten binnen PlanetProof. Door kostenstijging op de bedrijven vallen deze plannen nu niet goed.

Ook vinden telers dat de vernieuwing van de Europese eisen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid moet worden afgewacht. Een biodiversiteitsrichtlijn van 5% op de bedrijven loopt vooruit op de GLB-plannen van 4% biodiversiteit, ook al is die norm van 5% tot 2026 geen eis, maar een richtlijn. Telers voelen zich er niet comfortabel bij.

“Het GLB heeft een stevig inkomenseffect, maar ook dit hoofdstuk zal rentablilteit van de bedrijven raken. Uiteindelijk zal de boer of tuinder moeten overleven. De kostprijs gaat omhoog”, stelde een teler.

Spelen met portemonnee van de boer

Een andere teler wees op overlap met GLB. “Als je toch wilt spelen met de portemonnee van de boer, kijk dan naar het GLB en de overlap met de conditionaliteiten (basisvereisten). Daar zijn al berekeningen voor op de site van RVO. Daar moeten we bij aansluiten. Dus dat PlanetProof bijvoorbeeld zegt: we eisen dat telers minimaal brons halen in die nieuwe GLB-standaard. Er komt met GLB al veel op de sector af, daar kun je als PlanetProof gebruik van maken.”

Programmamanager Stephanie de Kool zegde toe de suggestie mee te nemen in de voorstellen en besluiten voor het nieuwe teeltschema. Voor een natuurplan wordt ook een proefproject overwogen. Ook de 5-procentsnorm voor biodiversiteit moet komende maand worden afgewogen.

Norm actieve stof

Ook de actievestoffennorm blijft discussie geven. Door deze te verscherpen komen telers in de knel bij hun keuzes in middelen. Voor glastelers speelt ook mee dat ze in de toekomst mogelijk meer schimmelmiddelen moeten gebruiken. Dit doordat ze minder stoken in de energiecrisis. Er is grote behoefte aan een simpeler systeem gebaseerd op milieulast, maar die is vertraagd.

De aanscherping van de norm voor actieve stoffen is niet een echte verscherping over de volle breedte, stelde De Kool. Er is gekeken waar de normen feitelijk te ruim waren.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin