Doorgaan naar artikel

‘Einde aspergeteelt – deel II’

In mijn vorige column met als kop Einde aspergeteelt? vroeg ik mij af of het einde voor de Nederlandse aspergeteelt in zicht komt als we nog twee seizoenen krijgen zoals het afgelopen seizoen.

Ik heb, denk ik, nog nooit zoveel reacties op een column gehad, en het gebeurt ook niet altijd dat iedereen het met je eens is …

Onder kostprijs leveren

Ik had het in die column over bijna vijf weken onder de kostprijs moeten leveren, maar voor veel telers was dat nog langer en sommigen daarvan zitten nu al in zwaar weer. Want voor het bestellen van nieuwe folie of het financieren van een nieuwe aanplant, moeten die nu al bij de bank aankloppen, omdat ze het niet meer kunnen betalen.

Ik denk dat de crisis nog wel een tijd aanhoudt en dat de trend dat mensen op zoek gaan naar koopjes alleen maar zal doorzetten. Dat is ongunstig voor de verkoop van toch een luxe product als asperge en daar komt nog bij dat de kosten blijven stijgen.

Inzetten op minimumprijs

Daar komt nu nog een verhoging van het minimumloon van bijna 10% bovenop. Ik snap dat die mensen dat nodig hebben, maar wij moeten het als werkgevers ook ergens van kunnen betalen. Ik herhaal het nog maar eens, maar ik denk dat onze standsorganisaties zich moeten inzetten voor een minimumprijs, want dit valt zo voor geen enkele teler vol te houden.

O ja, een van de reacties die ik kreeg was nog van iemand die zich afvroeg waarom bepaalde organisaties zich wel druk maken om een eerlijke prijs voor koffie- of cacaoboeren, maar waarom niet voor een eerlijke prijs voor Nederlandse (asperge)telers? Eigenlijk ben ik het wel met hem eens.

Kwaad bloed

Kwaad bloed bij aspergetelers zette ook de uitspraak van de verkoper van ZON fruit & vegetables op de website van Nieuwe Oogst dat het afgelopen seizoen tot de beste drie tot vier van de afgelopen tien jaar behoorde. Hij verdeelt het seizoen wel in drie perioden, met de minste periode tussen de derde week van april en de derde week van mei, maar dat zijn voor veel telers wel belangrijke maanden. Daarvoor kwam de aanvoer maar moeizaam op gang, daarna waren er al veel kilo’s weg. Dan kan het seizoen voor telers heel anders uitvallen.

Toch nog kosten bespaard

Bij alle kommer en kwel ook nog wat positiefs. Want door de droogte hebben we veel moeten beregenen, met extra kosten, maar we hebben ook op kosten bespaard. Tegen schimmels hebben wij geen enkele bestrijding uitgevoerd en tegen het aspergehaantje hebben we nauwelijks iets gedaan. Maar ja, dat blijven twee druppels op een gloeiende plaat.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin