Nederland en Frankrijk hebben onderzoek gedaan naar de risico’s van patuline in appelmoes, een gifstof uit schimmels in fruit.
Aanleiding is de melding van een Nederlandse producent van appelmoes van overschrijdingen patuline in labresultaten. De NVWA heeft de Franse voedselautoriteit de overschrijding gemeld. Die dienst heeft eigen onderzoek gedaan.
Protocollen
Voedselproducenten hebben protocollen voor mycotoxines in voedsel. In de jaren 90 was er toezicht op gehaltes in appelmoes en sap door de voorloper van de NVWA, maar in Nederland lijkt het risico onder de knie. In twee onderzoeken uit 2015 scoort Nederland goed op het voorkomen van de gifstof in appelmoes en sap. Een overschrijding wordt dan ook zelden geregistreerd. Dit keer is de vondst door het bedrijf zelf gemeld.
Het gevonden gehalte is bovendien relatief laag. Twee partijen zijn gevonden met achtereenvolgens 31,43 microgram per kilo appelmoes en 36,34 microgram per kilo appelmoes, terwijl de grenswaarde op 25 microgram per kilo appelmoes ligt.
Mycotoxine patuline
Het mycotoxine patuline wordt voornamelijk aangetroffen in rottende appels en wordt geproduceerd door de schimmels Aspergillus en Penicillium. Het risico van patuline wordt niet als acuut beoordeeld, is niet kankerverwekkend, maar heeft andere negatieve eigenschappen zoals onderdrukking van het immuunsysteem.