De Europese voedselautoriteit Efsa roept lidstaten op beter residu-onderzoek te doen naar paprika.
In een periodiek (driejaarlijks) residu-onderzoek naar voedingsmiddelen stelt de Efsa dat landen in hun standaard onderzoek voor paprika en tafeldruiven meer werkzame stoffen moeten betrekken. Uit cijfers van 2009 en 2012 blijkt dat de Efsa in 2012 overschrijdingen vond in middelen die in 2009 nog helemaal niet aangetroffen werden. Blijkbaar zijn nieuwe middelen in omloop in de teelt, schrijft Efsa die paprika in dezelfde categorie noemt als druiven.
In totaal vonden onderzoeker sporen van 87 verschillende pesticiden in totaal 1.327 monsters paprika. In iets meer dan de helft van de monsters vond de Efsa geen resten van bestrijdingsmiddelen. Een kwart van de middelen betrof 1 middel, de rest meer dan één residuspoor. In 1,4 procent van monsters werden MRL-overschrijdingen gevonden, met in totaal 21 verschillende residusporen, schrijft de Efsa. Geen enkele overtreding van residunormen betrof Nederlandse paprika. Het vaakst werd teveel ethephon aangetroffen, drie daarvan uit Polen.