Dunmiddel Brevis dunt soms te goed. Maar de remming van de fotosynthese door Brevis blijkt vervolgens niet of nauwelijks negatief te zijn voor de uiteindelijke vruchtmaat.
Op de NFO Kennisdag Fruitteelt besprak Pieter van der Steeg van Wageningen Plant Research (WPR, tot voor kort PPO-Fruitteelt) de laatste onderzoekservaringen met het nieuwe dunmiddel Brevis.
Van het middel dat al langere tijd in onderzoek is wel bekend dat het bij meerdere toepassingen in hogere dosering op zowel appels als peren ook echt veel te sterk kan dunnen. Bij Elstar pakten twee bespuitingen met 1,5 kilo per hectare Brevis goed uit. De combinatie ATS en daarna één of twee maal Brevis dunde te sterk.
In de proef op een dunbehoeftig perceel Conference in Randwijk bleek Brevis significant minder vruchten te geven dan onbehandeld. Waar 120 vruchten per boom als optimaal gezien werd, was de vruchtdracht van 221 vruchten per boom bij onbehandeld veel te groot.
Inzet bij verschillende vruchtdiameters
De inzet van Brevis bij 13 millimeter vruchtdiameter bleek beter dan bij 9 of 16 millimeter. Het beste resultaat was er bij tweemaal 2,2 kilo per hectare Brevis bij 9 en 16 en 13 tot 16 millimeter. Alleen het object met twee maal Brevis bij 9 en 13 millimeter gaf overdunning.
Niet geheel onlogisch bleek dat Brevis in objecten met de eerdere vroege inzet van de groeiregulator GA4/7 minder dunning geeft dan in de objecten waar GA4/7 niet gespoten is. In 2015 was geconstateerd dat Brevis bij Conference gladdere vruchten gaf, maar dit effect was er dit jaar met in het algemeen veel gladdere vruchten niet.
Effect Brevis en MaxCel op vruchtmaat
Interessant was nieuw onderzoek in hoeverre Brevis ook een negatief effect op de vruchtmaat zou hebben. De werking van Brevis is gebaseerd op de remming van de fotosynthese, waardoor het direct effect van een grotere vruchtmaat door minder appels aan een boom mogelijk deels weer teniet gedaan zouden worden. Dit bleek erg mee te vallen in een proef bij Elstar, alhoewel bij tweemaal Brevis de vruchtmaat wel iets kleiner bleef als op basis van het aantal vruchten per boom normaal is.
Anderzijds bleef het positieve effect van het dunmiddel MaxCel, op de vruchtmaat ook niet veel meer dan op basis van minder vruchten per boom verwacht mag worden. Van MaxCel is vaak gesteld dat door een betere celdeling de vruchtmaat niet alleen door vruchtdunning maar ook door het bijkomende effect van een betere celdeling de maat beter zou zijn.