Doorgaan naar artikel

‘Eerste zaaisel bij plantenkweker gekocht’

De eerste bonenplanten voor 0,25 hectare zijn gekocht bij plantenkweker Jongerius en eind week 6 geplant.

“De eerste bonenplanten kopen we bij de plantenkweker, anders moeten we voor deze opkweek de hele kas opstoken”, zegt Wim Huisman van Maatschap Huisman-Jansman in Raalte.

Van de 1,2 hectare wordt 1,1 hectare beteeld met sperziebonen (stokslabonen). Het ras is Armando, voorheen van zaadbedrijf Agrisemen, van Bejo Zaden sinds de overname van het zaadbedrijf in 2015. Huisman teelt op 0,1 hectare nog paprika’s, snoeptomaatjes, komkommers en aubergines voor de zelfbedieningskraam aan de weg voor de particuliere verkoop. “Dat is een hobby van me en leuk om niet alleen met het oogsten van bonen bezig te zijn.”

De opkomst van het bonenzaad is nu goed, wat nog wel eens kan variëren

Opkweek in duo- en single-steenwolpotten

De plantenkweker heeft een mooie plant in een duo-steenwolpot afgeleverd. In iedere steenwolpot staan 2×2 plantjes. “De opkomst van het bonenzaad is goed, waardoor in ieder gat 2 plantjes zijn opgekomen. Dat kan nog wel eens variëren.” De duo-steenwolpotten staan op bakken met perliet.

Op 16 februari is nog eens 0,42 hectare met sperziebonen uit eigen opkweek geplant. Op 19 februari zijn de bonen voor de laatste 0,42 hectare gezaaid. Het zaaien van de bonen ging nu in 10 centimeter single-steenwolpotten met 2 gaten, die in plantenkwekersbakken stonden. De bonen zijn ‘afgezaaid’ met perlietkorrels en de steenwolpotten vervolgens afgedekt met plasticfolie, zodat ze warm (24 graden) werden. De bonenteler heeft de bakken op buisrail met een latje eronder geplaatst, zodat ze niet direct op de warme buizen staan. Na 10 dagen zijn de bonenplanten op perlietbakken geplant.

De gezaaide bonen voor de volgende planting staan warm op de buisrail. - Foto: Ronald Hissink

De gezaaide bonen voor de volgende planting staan warm op de buisrail. – Foto: Ronald Hissink

Door het mooie weer groeit het gewas lekker

Beweegbaar scherm met extra heldere folie

Voor de nacht houdt Huisman een stooktemperatuur van 18 graden aan. Overdag is dat 20 graden en moet de zon de rest doen. “Door het mooie weer groeit het gewas lekker.”

De bonenteler maakt gebruik van een beweegbaar scherm met EH(extra helder)-folie. Als het warm wordt, kan het gesloten scherm bij 22 tot 23 graden open. “Het hoeft geen anticondensfolie te zijn, want we hebben geen last van condensdruppels, omdat de plantjes nog klein zijn en nauwelijks verdampen. We zouden blij zijn met 80% relatieve luchtvochtigheid, omdat de bonenplanten dan zelf niet hoeven te verdampen en makkelijker groeien. De luchtvochtigheid in de kas mag dus hoog zijn. Maar 80% halen we niet, we komen niet veel hoger dan 60% relatieve luchtvochtigheid. Het schermdoek blijft dan ook gesloten.”

Start teelt in schone kas

Voor aanvang van het nieuwe teeltseizoen is de kas helemaal schoongespoten met het reinigings- en ontsmettingsmiddel Menno ter forte en water. Ziektedruk is nog niet aan de orde. In week 10 gaat de bonenteler roofmijten tegen spint uitzetten.

Ook geeft hij nog weinig water, omdat het nog kleine planten zijn. Overdag worden 3 tot 4 druppelbeurten gegeven met een EC-waarde van 2,8 en een pH-waarde van 5,7. Er is nog geen drain.

Bonen zijn aan touw gezet

De bonen zijn 1 keer aan het touw gezet en groeien er vervolgens zelf in. Huisman gaat er nog een keer langs om te herstellen daar waar het nog niet goed zit. Boven aan de gewasdraad op 2,20 meter wordt het gewas getopt. 7 weken na het planten is de eerste bonenoogst. De teler komt dit jaar wat later op de markt, omdat zijn houtketel eerst moest worden gekeurd.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Huisman

sperziebonenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin