De voorspelde matige vorst voor de komende dagen zal de fruitbomen waarschijnlijk geen schade berokkenen. Dat geldt ook voor de strenge nachtvorst van eind oktober, die volgde op een warme dag. “Extremen in het najaar hebben lang niet zo’n sterk effect als in het voorjaar”, stelde agrometeorologisch adviseur Erno Bouma tijdens de jaarlijkse kennisdag van de NFO in Wageningen.
Ook het feit dat de bomen en struiken vrijwel al hun blad al kwijt zijn, helpt bij het afharden van de bomen. Ook als de toepassing van koperbladmeststof dat heeft versterkt. “Het geeft het gewas in ieder geval een zetje in de goede richting. Zonder blad loopt de waterhuishouding in de boom ver terug, waardoor de gevoeligheid voor vorst afneemt.” In de herfst, maar ook in het voorjaar zijn bast en cambium gevoeliger dan het hout. ’s Winters is dat juist andersom.
Het afvoeren van water uit de bovengrondse delen is een belangrijk mechanisme om fruitbomen af te harden tegen wintervorst. Dat gebeurt in combinatie met de vorming van natuurlijke antivries in de vorm van suikers en eiwitten. Dat geeft enkele graden vriespuntsverlaging van het vocht in de cel. Het aanpassen van de vochthuishouding is dus het belangrijkste proces om afgeharde fruitbomen tot dertig graden vorst te kunnen laten doorstaan.