Een apparaat voor kunstmatige inseminatie van bijenkoninginnen maakt het mogelijk dat deze koninginnen en hun nakomelingen resistent zijn tegen de varroamijt. Dat is een stap voorwaarts in de aanpak van deze voor bijen schadelijke mijt.
De Stichting Bijen en Wilgen kreeg het eerste apparaat voor kunstmatige inseminatie (ki) op 22 maart 2017 overhandigd uit handen van Wethouder Duurzaamheid Jeroen Heuvelink van de gemeente Lansingerland, waar Park en Polder deel van uitmaakt. De Stichting Bijen en Wilgen is bezig om in Park en Polder een teeltstation op te zetten voor het opkweken van resistente koninginnen. Een dergelijk teeltstation is uniek voor Nederland.
Eerste inseminatie
Het teeltstation is een initiatief van de Rabobank, de Rotary en betrokken inwoners. “Voor de toekomst van de aarde is ecologie heel belangrijk, zonder bijen kan er geen bevruchting van bloemen en planten plaatsvinden en sterven we uit. Het is heel erg goed dat de stichting het teeltstation ook gaat gebruiken voor educatie,” aldus de wethouder. De stichting krijg de grond van de gemeente in bruikleen en de Rotary schonk een complete bijenkast. Nog dit voorjaar zullen de eerste koninginnen geïnsemineerd worden.
Waarom zijn bijen belangrijk?
Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 87,5 % van de voedingsgewassen. Veel fruit, groenten, maar ook minder voor de hand liggende gewassen zoals koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn voor de bestuiving van bijen afhankelijk. Ook bestuiven bijen gewassen die een bijdrage leveren aan de bio-energie.