Op 6 juni zijn in boomgaarden met vroege kersen in Midden-Nederland de eerste eieren van de suzuki-fruitvlieg gevonden. De betreffende vruchten waren net lichtrood gekleurd; op nog groene kersen werden geen eieren gevonden. Dit is het resultaat van intensieve monitoring door PPO-Wageningen UR in de praktijk.
In monitoringvallen in en om kersenboomgaarden werden gedurende het hele voorjaar, tot aan de controles op 8 juni, suzuki-fruitvliegen gevangen. In alle boomgaarden waar een val hangt, zijn in de afgelopen periode volwassen dieren gevangen. Dit wijst op een succesvolle overwintering van de volwassen dieren. Laboratoriumproeven laten zien dat eieren gelegd kunnen worden vanaf het moment dat de kersen rood beginnen te kleuren. De vroege rassen moeten dus vanaf nu beschermd worden.
Tracer
Dit seizoen is er een vrijstelling voor het gebruik van insecticide Tracer in de teelt van aardbeien, bessen, frambozen, bramen, kersen en pruimen. Het middel kan volgens fabrikant Dow AgroSciences het beste worden ingezet voordat ze eieren afzetten in de vruchten. Uit proeven is gebleken dat na een gewasbespuiting met Tracer de volwassen vliegen gedurende een periode van 5 tot 7 dagen volledig gedood worden. Daarnaast wordt ook doding van de larven in de aangetaste vruchten waargenomen. De schade is dan reeds opgetreden maar zo wordt wel uitbreiding van de populatie in het perceel tegengegaan.
In aardbei mag Tracer in een dosering van maximaal 0,15 liter per hectare maximaal 3 keer per jaar worden ingezet, met een minimum interval van 7 dagen. In de andere gewassen geldt een maximum dosering van 0,2 liter per hectare maximaal 2 keer per jaar in gezet, met een minimum interval van 10 dagen voor frambozen, bramen en bessen en van 7 dagen voor pruimen en kersen.
Hygiënemaatregelen
De vroege kersen die nu rood worden, zijn binnen enkele weken oogstrijp. Door de vroege kersenrassen secuur te plukken en niet te lang te laten hangen, kan voorkomen worden dat eind juni uit de aangetaste kersen een nieuwe generatie vliegen ontstaat. Om de druk voor de late rassen verder te verlagen, is het belangrijk om ook fruit op de grond zo goed mogelijk op te ruimen of te vernietigen.
Tips bij verwerking van fruitafval
Geen fruit op de composthoop.
Fruitafval in tonnen of zakken die vervolgens gesloten blijven.
Geen fruitafval in de Kliko, want die gaat elke dag weer open waardoor de vliegen zich kunnen verspreiden.
Afval koel wegzetten. Beneden 6°C ontwikkelen eieren en larven zich niet. Maar bedenk dat de fruitvliegen bij deze temperatuur niet doodgaan. Dus ook na koele bewaring moet dit afval op hygiënische wijze worden afgevoerd en/of verwerkt.
Begraven van fruitafval. Het fruit moet dan wel dagelijks worden afgedekt met een sluitende laag grond of zand.
Vermalen van fruitafval. Dit is ook een optie, maar zal alleen effectief zijn als het fruit volledig verbrijzeld wordt.