Doorgaan naar artikel

Eerste deel witlofwortelteelt met horten en stoten

De gewasstand bij de teelt van witlofwortels is in Zeeland in het algemeen matig te noemen. Dat stelde deskundige Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow na een praktijkrondgang langs een aantal wortelpercelen op Zuid-Beveland. Gerardts verwacht daarom dat de wortelproductie lager zal uitvallen dan in 2017.

Dat de wortelteelt de nodige moeite kost, was gisterenavond goed te zien: in deze periode speelt de afwezigheid van voldoende water. In mei – rond de zaai – bleef het soms ook te droog, of speelde de soms extreme neerslag parten. Daar kwam dan vaak nog schade bij in, onder andere veroorzaakt door duiven. Verder valt de onregelmatige stand op als gevolg van een ongelijke opkomst door de vaak matige waterverdeling met het beregenen. De extreme omstandigheden leidden er soms toe dat een eerste teelt moest worden overgezaaid. Dat was overigens niet altijd mogelijk, aldus Gerardts, waardoor er nu teelten liggen die absoluut onder de maat zijn.

Wortelluis

Dat laatste gold gisterenavond niet voor een perceel met het ras Topscore dat na de eerste zaai werd getroffen door regen en hagel, waardoor er minder dan 100.000 planten/ha waren overgebleven. Op 7 juni werd nogmaals overgezaaid: op dezelfde ruggen, om zo te kunnen profiteren van de bestaande capillaire werking in de grond. Vervolgens werd beregend om een vochtbuffer mee te geven.

Foto's: Joost Stallen

Foto’s: Joost Stallen

Op dit perceel staan nu zo’n 230.000 planten/ha, maar wel met wat wegval door de inwerking van Kerb die om het eerste zaaisel was gespoten. Voor het overige werd de gewasstand beoordeeld als netjes, met planten met 2 echte blaadjes en een behoorlijke wortelontwikkeling. “Je ziet dat zo’n gewas actief op zoek gaat naar water”, werd opgemerkt.

Eerste deel witlofwortelteelt met horten en stoten


Een gevolg van de achterblijvende vochtvoorziening is wel dat de groei eruit gaat. Gerardts: “De droogte zet gewassen stil. Vorig jaar in deze tijd had ik witlofpercelen met 20 cm lang blad, dat halen we nu nergens. Hier en daar zie je nu ook al wortelluis opduiken, normaal vind je dat pas eind juli. Movento werkt goed, maar de werkzame stof moet met het blad opgenomen worden. Dat wordt lastig met de huidige gewasstand. Nu al aangetaste percelen kunnen het nog flinke voor hun kiezen gaan krijgen.”

Mangaangebrek

Weer een ander perceel (Fakir, zaai 22 mei) vormde een illustratie voor de soms moeizame onkruidbestrijding. Met de meermalige inzet van chloor-IPC en van Safari/Dual Gold was het perceel uiteindelijk schoon te krijgen, maar de witlofplanten werden erdoor geremd.

Nog een fenomeen dat gisteravond aan de orde kwam is mangaangebrek. Dat kom je steeds meer tegen, aldus Gerardts, doordat de lucht steeds schoner wordt en daardoor minder mangaan (en andere spoorelementen) bevat. Hij adviseert daarom om bij elke bespuiting standaard mangaan mee te nemen. Met de kanttekening dat droge omstandigheden nadelig voor een vlotte opname van het element.

Eerste deel witlofwortelteelt met horten en stoten


Een kenmerkend beeld van mangaangebrek op het veld is de vroegtijdige verhouting van de kern van de wortel. Dat verhindert het uitdikken van de wortel en vergoot de kans op vaatbundelziekten als Verticillium in de trek.

Hoquet H 138

Witlofveredelaar Hoquet heeft een nieuwe in de trek zeer snel op kleur komend roodlofras (H 138) voor vanaf half november. “Wellicht is nog wel vroeger mogelijk, daar zit de toegevoegde waarde, aldus Bart Hesen van het in Nederland Hoquet vertegenwoordigende bedrijf Chicosem. Volgens Hesen zaaien ze het roodlofras in Frankrijk zelfs onder folie om de teelt zo veel mogelijk naar voren te halen. Trekken tot en met januari, niet langer.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin