Sjaak Hereijgers in Zundert plukte op 19 december de laatste aardbeien. Het ras was Elsanta, geplant op 1 augustus (een koude teelt) en op 8, 17 en 23 augustus (drie gestookte teelten).
Dat einde kwam wat eerder dan verwacht. Alles wordt doorgeteeld, uitgezonderd de laatste planting. Deze was daags voor Kerstmis al geruimd om plaats te maken voor een verse teelt met Sonata. “In het begin ging het vrij rustig met de pluk”, vertelt Hereijgers kort voor Kerstmis. “Het leek er op dat we tot kerst aan het plukken zouden blijven. We hebben de luchting en het stookregime nog aangepast om voldoende snelheid in de gewasontwikkeling te houden. Dat het warme weer in november zou aanhouden, was niet te voorzien. De laatste vruchten waren slecht gezet, dat restant was kwalitatief niet goed meer.”
Bloemknop hoog genoeg
In week 51 zijn alle doorteelten terug geknipt, waarna de plantingen van 1 en van 8 augustus werden koud gelegd. In de vroegste planting zit de eerste bloemknop op 5 à 6 millimeter. “Wat mij betreft is dat hoog genoeg. Blijft de temperatuur de komende maand ook aan de hoge kant, dan kan de bloemknop verder doorschuiven. Dat zou niet goed zijn.” Bij de tweede planting zijn de bloemknoppen 7 à 8 millimeter lang, “dat is ook royaal.” In de planting van 17 augustus wordt wat langer gestookt, waarschijnlijk tot tussen 5 en 10 januari.
Goede productiepotentie
De verse Sonata’s gaan begin januari op de goten. Deze planten hebben van 19 november tot 28 december in de koelcel gestaan, resulterend in ruim 1.000 koudepunten (7 graden x 6 weken x 24 uur). “Ze hebben ook een mooi aantal trossen, met de eerste bloem op 5 à 6 millimeter. De productiepotentie is dus goed, dat moet er nu uit komen.”
Het inpakken van de trayplanten startte vanaf 30 november, eerst met de planten voor de korte bewaring, vervolgens met de planten voor de lange bewaring. De buitentemperatuur was toen ook (al) aan de hoge kant, er zaten partijen bij van 11, 12 graden Celsius. “We bewaren ze bij CLTV in Zundert. Ik houd de planttemperatuur in de koeling goed bij. Binnen twee dagen zat die op 1 tot 2 graden, zo hoort het.”
Al behoorlijk in rust
Het eerste plantonderzoek op 21 oktober gaf aan dat alleen de eerste bloemknop mooi ontwikkeld was. Begin november waren de tweede en derde tak ook voldoende ontwikkeld. De eerste bloemknop zat bij het inpakken op 6 millimeter. “Dat is ook een mooie basis, maar wel met ‘slechts’ 400 groeigraaduren. Hadden we langer gewacht met inpakken, dan was dat aantal groeigraaduren zeker niet hoger geworden, maar zou de bloemknoplengte wel groter zijn. Is dat goed? Het feit dat de temperatuur in de koelcel zo snel naar beneden gedrukt kon worden, duidt er volgens mij op dat de planten bij het inpakken al behoorlijk in rust waren. Dat kon je trouwens ook zien. De eerste planten die we inpakten waren nog aan de groene kant, aan de laatste partijen kon je echt zien dat ze op hun retour waren.”