“Ja, het seizoen loopt tegen het einde, maar we zijn nog volop aan het oogsten”, meldt Ad van Haperen, bedrijfsadviseur bij Teboza in Helden, op 13 juni.
“Natuurlijk wel op minder hectares en we merken de invloed van het wisselende weer. Wij oogsten om de dag en oogsten dan gemiddeld zo’n 600 kilo per hectare. Momenteel zitten we op 250 kilo, maar dat zal de komende dagen wel weer wat oplopen.” Er zijn echter medewerkers die dat niet meer afwachten. “Er zijn er die hun koffers al gepakt hebben. Ik zou zeggen, ga nog even door, je bent hier tenslotte om geld te verdienen en er zijn weken geweest waar ze minder uren konden draaien, maar blijkbaar kijken zij daar anders tegenaan. Aan de andere kant, er zijn er ook die al 3 maanden aan het steken zijn, dan kan ik me ook wel voorstellen dat je er op een gegeven moment genoeg van hebt.”
Productie ligt gemiddeld lager door droogte
Alle percelen beregenen
De producties wisselen sterk per perceel. “Er zijn percelen waar we maar 60% halen van wat we daar gewend zijn. Er zijn er ook waar we 20% meer halen. Zeker de percelen met de late rassen zullen op 24 juni nog niet aan hun kilo’s zitten. Gemiddeld ligt de productie dan ook lager dan gebruikelijk als gevolg van de droogte van vorig jaar.” Daaruit is wel lering getrokken. “We beregenen alle percelen waar we stoppen 2 keer met zo’n 50 millimeter onder het motto ‘eerst water, de rest komt later’. Behalve natuurlijk als er net een flinke bui gevallen is, daar houden we rekening mee.”
Gewasbeschermingsperikelen
Op de eerst gestopte percelen was de druk van aspergevlieg behoorlijk groot. “Dat blijft een lastig te bestrijden insect. Je kunt er met Decis tegen spuiten en alle vliegen die je raakt, gaan dan dood, maar 2 dagen later zitten er weer nieuwe.” Sinds zo’n anderhalve week is er druk van het aspergehaantje. “De kevers en de larven vind je volop. Gelukkig zijn die met Calypso wel goed te bestrijden.”
PlanetProof
Daarnaast begint in de gewassen die onder minitunnels hebben gestaan en waar de bloempjes beginnen te vallen Stemphylium de kop op te steken. “Dat is iets om de komende tijd goed op te letten. Bij dat alles zijn we in verband met PlanetProof wel gebonden aan het maximale aantal kilo’s actieve stof per hectare. Daarom maken we de ruggen na de laatste oogst plat en proberen het dan een aantal weken tot een maand mechanisch onkruidvrij te houden. Dat is toch duurzamer.”
Welke invloed nutriënten hebben op de kwaliteit weten we niet precies
Afgestemde bemesting
Bij de bemesting na de oogst wordt steeds vaker gewerkt met rundveedrijfmest. “Dat heeft ook te maken met het PlanetProof-certificaat. De nutriënten blijven op deze manier langer voor de plant beschikbaar en we verhogen zo het organische stofgehalte. Zo proberen we de bodemconditie te verbeteren, zodat we minder chemische middelen nodig hebben. Op basis van grondmonsters geven we per perceel een bepaalde hoeveelheid magnesium, kalium, calcium en ook borium en molybdeen. Welke invloed al die nutriënten precies hebben op de kwaliteit weten we nog steeds niet precies, maar samen met een adviseur zijn we daar wel naar op zoek.”
Herbiciden zetten de groei van de planten toch steeds wat terug
Biologisch meer loof
Naast de biologische productieteelt, kweekt Teboza dit jaar voor het eerst biologische planten op. “Daar kunnen we voor de gangbare teelt ook lering uit trekken. Die planten zijn een week later gezaaid en er is geen chemische onkruidbestrijding uitgevoerd. In de gangbare teelt gebruiken we bodemherbiciden en later contactherbiciden. Je ziet nu dat de biologisch opgekweekte planten meer loof hebben gevormd dan de gangbare. Dat is een bevestiging van wat we al wisten: herbiciden zetten de groei van de planten toch steeds wat terug.”
Auteur Stan Verstegen
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt