Teler Arie Jongeleen heeft in week 48 de eerste helft van zijn bedrijf weer volgeplant met paprika‘s.
Bij de nieuwe teelt rode paprika heeft de teler de overstap gemaakt van het ras Marduro naar het ras Margrethe. De tweede helft van de kas volgt rond 10 januari, waarbij opnieuw wordt gekozen voor het groene ras Frazier.
In week 49 is de teler touwtjes aan het hangen. Deze trekt hij onder de teeltgoten door. Een week later kan hij de planten dan op drie stengels zetten. “Dan zit er een goede grote top in. Dat werkt makkelijker dan eerder al te gaan prutsen met zo’n klein topje”, zegt Jongeleen.
AC-folie aangebracht
Bij de klimaatinstellingen is gestart op een vlakke temperatuur van 20 graden, om daarna de dagtemperatuur met een graad te verhogen. Onder het beweegbare schermdoek is een AC-folie aangebracht, om de energiekosten te drukken. Het doek trekt hij nu nog puur op gevoel open, op mooie zonnige momenten als het niet te koud is. “Maar die handmatige instelling zal niet lang meer duren. Dan moet het scherm overdag gewoon altijd open. Je moet de plant toch een beetje activeren, zeker met een vast folie erbij.”
Je hebt een goed sterk wortelgestel onder de plant nodig, zoals een huis een goed fundament nodig heeft
Wortelgroei stimuleren
De planten krijgen een beurt water, om de andere dag. “Je moet nu de wortelgroei stimuleren, want je hebt een goed sterk wortelgestel onder de plant nodig. Net zoals een huis een goed fundament nodig heeft.” De wortels zitten al goed in de mat. “Na een paar dagen zaten ze al vast.” Na het voldruppelen, met een EC van 2,5 mS/cm, is bij de start van de teelt 3 EC aangehouden.
Hygiënemaatregelen
De afgelopen teelt maakte een luisje het op het eind van de teelt nog iets moeilijker bij de plaagbeheersing, maar de teelt is verder schoon geëindigd qua plagen. De schoonmaak tijdens de teeltwisseling is volgens een vast schema uitgevoerd. Zo is Jongeleen er zeker van dat alle hygiënemaatregelen zorgvuldig en in de juiste volgorde uitgevoerd worden. “We wijken nooit van dat draaiboek af.”
In deze nieuwe teelt wordt biologisch gestart. Dat bevalt de teler goed. Op elke plant wordt iets aan natuurlijke vijanden uitgezet. De montdorensis voert Jongeleen bij met voermijten. “Je ziet ook al kwikstaartjes in de kas. Die zijn eigenlijk niet weggeweest. Je ziet ze nu al helpen om vliegjes op de pot weg te vreten.”
Auteur: Peter Visser