Doorgaan naar artikel

Een niet ‘gelijkhebberig’ tuinbouwverhaal

Hoe leg je een politicus uit wat echt van belang is op een glastuinbouwbedrijf? Of een scholier? Of de buren? Of een journalist van de Volkskrant?

Dat kan volgens Glastuinbouw Nederland met haar nieuwe Toolkit Gezondheid en Geluk. Nee, nu niet stoppen met lezen. In deze ‘gereedschapskist’ zitten zowaar een paar best goeie tips. Zodat je ook zonder mediatraining overeind blijft als er zo’n gehaaide linksige journalist de kas in komt om je een paar citaten te ontlokken, die achteraf toch net iets te kort door de bocht overkwamen.

Niemand beter dan een echte tuinder om het verhaal van de glastuinbouw te vertellen. Dat lijkt een open deur. We zijn immers allemaal dol op authentieke landgenoten, met nuchter boerenverstand – of in dit geval tuindersverstand. Liefst niet in al te algemeen beschaafd Nederlands. Als je dan kunt vertellen over al dat gezonde plantaardige voedsel dat jij verbouwt, dan zit je toch sowieso gebeiteld?

Blijf altijd bij je zelf. Ga in op jouw ervaringen en spreek niet namens de gehele sector

Zijige positivo of verongelijkte gelijkhebber

Enerzijds kun je daarmee als een te zijige positivo overkomen. Maar anderzijds kun je met dat gezellige Westlandse accent ook juist weer iets te boos en verongelijkt in beeld komen. Alsof jij als hardwerkende ondernemer de enige bent die de Nederlandse economie overeind houdt en dus recht hebt op minimaal de onvoorwaardelijke steun van het gehele Nederlandse volk.

Om in elk geval niet in die laatste valkuil te stappen, komen de tips van Glastuinbouw Nederland goed van pas. Dat je je tegenover zo’n journalist niet moet laten verleiden om heel gelijkhebberig over van alles en nog wat te gaan staan oreren. “Blijf altijd bij je zelf. Ga in op jouw ervaringen en spreek niet namens de gehele sector.” Dat is trouwens ook handig als je tegenover een lokaal, provinciaal of nationaal politicus staat, die op werkbezoek langs komt op je bedrijf. Of, aan de andere kant van het spectrum, die schoolklas die komt kijken. “Stem het taalgebruik en kennisniveau af op de ontvanger van de boodschap.”

Pas als er stront aan de knikker is

Ook een goeie tip als je graag met je buren door één deur wilt kunnen: “Bouw aan ‘vriendschappen’ in vredestijd. Ga het gesprek niet pas aan op het moment dat je de buren juist nodig hebt voor bijvoorbeeld een vergunning.” Wie pas met de goegemeente gaat communiceren als er stront aan de knikker is, is geen goede ambassadeur. Kijk maar eens naar wat een beetje ambassadeur in pak hem beet Londen of Berlijn of Peking het vaakst aan het doen is: gezellig netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

Dus lees die tips, kijk naar de mooie voorbeelden en zet ook eens een leuke bijeenkomst op touw, met gezonde (plantaardige) hapjes en drankjes, goede sfeer en behalve je eigen zendingsdrang ook een open oor voor wat je gasten willen weten, al denken te weten en misschien ook wel beter zouden kunnen weten dan jij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin