Barry van Hooijdonk trekt momenteel jaarlijks 65 hectare witlof. Niet dat hij van plan is om uit te breiden, maar zijn bedrijf in Rijsbergen gaat wel stevig op de schop.
De aanpassing betreft met name de afweeg- en verpakkingsruimte en de kantine. “In de afleverruimte hebben nog varkens gestaan, en de kantine is ooit ingericht voor een man of zeven. Het heeft allemaal prima voldaan, maar een keer heeft het zijn tijd gehad.” De nieuwbouw wordt in twee verdiepingen opgetrokken, met de nieuwe kantine boven de weeg- en inpakruimte.
Misstap met gevolgen
Al wel in gebruik is een nieuwe schaarlift voor in de wortelbewaring. Het apparaat is er gekomen nadat Van Hooijdonk senior enkele weken geleden tijdens de controle van de wortels een misstap maakte. Desgevraagd weet hij niet meer wat er precies gebeurde, behalve dan dat hij zich op het ene moment nog op 5 meter hoogte bevond en op het andere moment op de betonvloer lag. Zijn hielbeen is inmiddels aardig aan elkaar gegroeid. “Het komt goed, maar ik realiseer me dat ik geluk heb gehad”, aldus Cees van Hooijdonk.
Kort grof Flandrialof
Terug naar de trek, vanaf januari tot deze week met het ras Topscore. “Ik heb dit ras nu voor het tweede jaar”, vertelt Barry. “Vorig jaar trokken we al een behoorlijk kwantum. Met goede ervaringen: de wortels groeien op het veld gemakkelijk weg, zijn niet erg vatbaar voor ziektes, en geven een goede productie.” Topscore werd voorafgegaan door Jocker – gedurende een week of 3 – en vervolgens Atlas tot januari. “Atlas houd ik erin, ik vind het een bedrijfszeker ras. Ik wil volgend jaar wel terug met het areaal, met Jocker in oktober/november en Atlas in december.”
Van Hooijdonk moet het hebben van kort grof lof van Flandriakwaliteit. Met Topscore betekent dat een trekduur van 19 dagen. “Ik rijd de bakken altijd naar binnen alsof de trekduur 21 dagen is, maar de wortels blijven de eerste twee dagen droog staan. Dat past logistiek het beste. Met de laatste Atlas volgen we meestal dezelfde aanpak. Op deze manier kun je een wat hogere trektemperatuur aanhouden. Het voordeel daarvan is dat het de kroppen zo wat strakker blijven. Meer dagen trekken werkt in de hand dat je de temperatuur op het laatst hard moet gaan remmen. De koude lucht die over de kroppen stroomt, maakt dat het blad wat ruwer kan worden. Met Topscore ligt de pittemperatuur op 18 graden Celsius, dat bouw ik af naar 16,5 tot 17 graden.”
Na Topscore volgt Vintor. In de jaren dat Van Hooijdonk nog niet werkte met Topscore, werd dit ras vanaf februari opgezet. “Ik heb twee jaar gewerkt met Ombline, maar dat ras is bij mij roodgevoelig, daarom ben ik ermee gestopt. Ik kan voor deze maanden nog wel andere min of meer passende rassen bedenken, maar ik speel dan liever met Vintor. Het areaal is nog steeds redelijk groot, met enkele vroege zaaisels op lichte grond. Daar zit altijd wel een partij bij waar je in maart goed mee uit de voeten kunt. Dat blijkt ook nu weer uit de proeftrekresultaten.”