Minder licht in het voorjaar maakt dat de komkommerproductie iets achter ligt op vorig jaar.
“We hebben wel hetzelfde aantal komkommers gesneden, maar we missen 1 kilo per vierkante meter in vergelijking met vorig jaar”, zegt Danny Verwoerd, bedrijfsleider van Gebr. Vollebregt. “We hebben 12% minder licht dan vorig voorjaar. Door het goede voorjaar toen hadden we makkelijker 40-ers en nu niet. Dat we dit voorjaar iets minder kilo’s hebben gesneden, is volledig te wijten aan minder licht. Door het mooie en zonnige weer hebben we de achterstand deze week weer helemaal ingelopen, mede omdat we vorig jaar in juni een paar weken met een iets lagere productie hadden.”
Arbeid beter onder controle
Gebr. Vollebregt teelt 5,2 hectare hogedraad-komkommers. De eerste teelt is 28 januari op steenwol geplant; 3,9 hectare met het ras Topspin (Enza Zaden) en 1,3 hectare met het ras UpStage (Nunhems). Het bedrijf is lid van telersvereniging Prominent en coöperatie Green Diamonds, die de afzet van komkommers regelt. Het bedrijf teelt voor het tweede jaar komkommers, voor die tijd waren het tomaten. Verwoerd: “De arbeid is nu beter onder controle dan vorig jaar. We weten nu wat eraan zit te komen. Daardoor is nu een betere arbeidsplanning te maken.”
Meer abortie van vruchten
“Het gewas staat er goed op met een goede zetting van vruchten. Door het donkere voorjaar hebben we in vergelijking met vorig jaar wel meer abortie van vruchten gehad. Doordat we van 2,8 planten per vierkante meter vorig jaar naar 3 planten dit jaar zijn gegaan, heeft dat niet geleid tot veel minder productie.”
Het donkere en koudere weer heeft er tevens voor gezorgd dat meer is geschermd en er meer vocht in de kas was. “Hierdoor hebben we meer last van broeikoppen gehad. De broeikoppen zijn er nu uitgegroeid. Met een paar zonnige dagen was dat al het geval. Dit heeft geen productie gekost.”
De eerste teelt komkommers is nu gekopt, waarvan 75% van de oppervlakte in week 23. De 25% is al eerder gekopt, omdat daar op 15 juni de tweede teelt is gepland. Op 30 juni wordt de andere driekwart geplant met het ras Lausanne (Rijk Zwaan).
Spintplaag toegenomen
“Vorig jaar hadden we nog last van meeldauw, maar dit jaar niet. Waarschijnlijk komt het doordat we regelmatig, om de tien dagen, spuiten met Serenade om de druk laag te houden”, vertelt de bedrijfsleider.
De laatste weken is spint toegenomen. Preventief waren al roofmijten Neoseiulus californicus in zakjes uitgezet. Op plekken waar veel meer spint is gesignaleerd, zijn roofmijten Phytoseiulus persimilis uitgestrooid. De plaag is nu weer onder controle.
“We hebben ook een beetje last van luis gehad. Daartegen is met Tepeki gespoten. In het begin pleksgewijs, maar later de hele tuin.”
Hoge plantbelasting
“Tijdens het slechte voorjaarsweer bleef de plantbelasting hoog. De komkommers bleven aan de plant hangen. Om de vruchten los te krijgen, hebben we de voornachttemperatuur een half uur voor zonsondergang verlaagd naar 17 graden. Dat ging eigenlijk vanzelf door het koudere weer. Daarnaast hebben we een hogere dagtemperatuur aangehouden. Hierdoor en door de koudere nachten, maar wel met een gelijkblijvende etmaaltemperatuur, wordt de plant selectiever op zijn vruchten”, legt de bedrijfsleider uit. De maximale etmaaltemperatuur is 22 graden. Op een dag met meer lichtinstraling (2.500 joules) is deze 21,5 tot 22,0 graden; op een donkere dag (800 joules) houdt de bedrijfsleider 19 graden etmaaltemperatuur aan.
Auteur: Harry Stijger