Johan Trouw in Etten-Leur heeft graag afwisseling in zijn werk. Dat lukt hem heel aardig met gewassen als Chinese kool, ijsbergsla en rabarber. Daarnaast werkt hij voor derden in de teelt van kruiden en de opkweek van bomen.
Rabarber is veruit het belangrijkste gewas, met de levering vanaf begin januari tot in de loop van juli. “We zijn nu aan het kijken of ijsbergsla daarbij past. Die telen we dit seizoen voor de derde keer. Chinese kool telen we al wel 10 jaar, de laatste 2 jaar van eind april tot rond kerst Vanaf dit voorjaar hebben we dit gewas ook voor het eerst in de kas. “een deel van deze kas was nog niet nodig voor de forceerrabarber, dus vandaar. Mede dankzij het weer is deze teelt goed verlopen, ik was wel even bang voor binnenrand, maar dat is meegevallen.”
De nieuwe kas is twee keer zo hoog, dat is absoluut een vooruitgang
Hogere kas
Die kas is tweedehands, “een nieuwe kon niet lije, zoals we dat hier zeggen.” en dit jaar voor het eerst voor rabarber in gebruik. “We hebben voor het zesde jaar forceerrabarber, maar altijd in een kas die we huurden. Dat was op zich prima, maar die ruimte was te laag. Liep de temperatuur in het voorjaar op, dan kon ik onvoldoende luchten. Dat ging ten koste van de kleur op de rabarber. De nieuwe kas is twee keer zo hoog, dat is absoluut een vooruitgang. Daarnaast vergemakkelijkt de extra ruimte het werk. Nog een voordeel is dat de ruiten in nieuwe rubbers hebben gedaan. We hoeven nu relatief minder te stoken. Dat is wel belangrijk met de huidige energieprijzen.”
De huidige rassen zijn Goliath en Frambozen rood, die Trouw ook zelf vermeerdert. Daarnaast koopt hij plantgoed van verschillende kwekers.
Rabarber uitgemolken
Dit voorjaar kwam de laatste rabarber op 18 april uit de kas. “Dat was echt uitmelken. We hebben ook rabarber in tunnels, maar daarvan viel de productie in eerste instantie wat tegen en je wil toch blijven leveren.”
De productieperikelen kwamen mede doordat in de tunnels wat oudere planten staan. Die hebben inmiddels zoveel neuzen aangelegd, dat ze elkaar wat in de weg zitten. Dat remt het gemak waarmee de stengels uitgroeien. Daarom worden deze planten volgend voorjaar vervangen, is de bedoeling.
Die koude is weer wel gunstig voor de kleur, die is gewoon goed
Eerst buitenoogst
Vorige week dinsdag (op 26 april) werd de eerste Goliath in de buitenteelt geoogst. “De kwaliteit is goed, de productie is nog even afwachten. Doordat het in de nacht nog hard afkoelt, zijn de stengels nog aan de korte kant. Die koude is wel gunstig voor de kleur, die is gewoon goed.”
Vermeerdering
Verder vraagt de aanplant voor de plantvermeerdering de aandacht. En dan specifiek de onkruidbestrijding. “Ik was net een paar dagen te laat met spuiten. Dat betekent extra schoffelen en het gewas extra nalopen.”
Beschikbaarheid personeel
Trouw maakt zich wat meer zorgen over de instandhouding van de raszuiverheid van rabarber en vooral over de totaal uit de hand lopende kosten voor de teelt en over arbeid: de beschikbaarheid van personeel vermindert zienderogen en hand in hand daarmee de kwaliteit en inzetbaarheid ervan. “10 à 15 jaar geleden hadden we personeel waarvoor een werkdag van 12 uur nog niet genoeg was, nu zitten er mensen bij die een volle werkdag soms al te veel vinden. Dat is ook een reden waarom ik niet afhankelijk wil zijn van heel veel personeel. Dan kies ik liever voor teelten die naast afwisseling de mogelijkheid bieden om met 5 à 6 man jaarrond aan het werk te blijven.”
Auteur: Joost Stallen