In 2018 begonnen tien ondernemende Flevolandse boeren Dutch Edamame, een initiatief voor de ontwikkeling van de teelt van jonge sojabonen op Nederlandse bodem. De vraag naar edamame groeit door de populariteit van gerechten uit de wereldkeuken, zoals poké bowls. Hoewel de Nederlandse edamame duurder is dan de geïmporteerde sojaboontjes uit Azië, is de teelt duurzamer. En daar is marktvraag naar, want Jumbo Supermarkten gaat de Nederlandse edamame verkopen in haar winkels in Nederland en België.
Na jaren van afname van peulvruchtenconsumptie eten Nederlanders nu meer peulvruchten en dan vooral ‘moderne peulvruchten’, zoals jonge sojaboontjes. Edamame is soja die vroeg wordt geoogst, als de boontjes nog groen zijn. De edamameboontjes die supermarkten momenteel verkopen, worden vooral geïmporteerd. Maar de edamameteelt in Azië en Zuid-Amerika veroorzaakt lokaal ontbossing en verbruikt veel pesticiden. Dutch Edamame wil duurzame teelt van de jonge sojabonen op Nederlandse bodem ontwikkelen. De ontwikkeling van een sojaras geschikt voor de Nederlandse omstandigheden nam vijf jaar in beslag. Vijf oogsten later zijn er van die tien boeren nog drie telers over.