Het aardwarmteproject Duurzaam Voorne in Tinte wil een WKK-installatie plaatsen en kan meer bedrijven aansluiten door een krachtiger opbrengst dan verwacht.
Voor plaatsing van een WKK op de aardwarmtelocatie heeft Duurzaam Voorne een vergunning aangevraagd. De WKK helpt de stroomkosten te drukken voor de aardwarmte-installatie. “We dachten eerst ‘we houden het simpel en gebruiken de bijvangst gas in de ketel’, maar we zien door de hoge stroomprijzen toch een functie voor een WKK. Dan gebruiken we het gas voor warmte en elektriciteit”, zegt Lodewijk Burghout, directeur van Duurzaam Voorne.
Hij is zeer tevreden over de start van de gerepareerde aardwarmtebron. In december werd de boring van een sidetrack afgerond om een verstopte filterbuis in de oorspronkelijke productieput te omzeilen. Het effect is een hogere opbrengst dan verwacht. “We zijn zeer content vanwege de mooie productie. De verbuizing is nu ook geheel corosiebestendig en voldoet aan de strenge industrienormen. We zijn gezegend met veel afnemers en we plannen een extra stuk warmteleiding naar Brielle en zijn benaderd door de gemeente voor levering aan de gebouwde omgeving.”
Nieuwe inzichten verhogen opbrengst
In Brielle liggen drie glastuinbouwbedrijven die in beeld komen door de hogere warmteopbrengst. Eigenlijk waren de opbrengstverwachtingen in Voorne Putten vooraf al hoog ingeschat, maar werden deze ook weer bijgesteld na de boring in Vierpolders. De huidige hoge opbrengst komt ook door de nieuwe inzichten in boortechniek. Burghout: “Het gaat erom hoe je de eerste meters rondom je putten achterlaat, en geen zogeheten skin creëert, dat weerstand vormt rond je putten. Daar kan niemand wat aan doen, maar dat inzicht was er zes jaar geleden niet. We hebben nu een COP van boven de 30. Dat is een gunstige verhouding tussen de stroom die je inzet en de warmte die je oppompt.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/