Nieuwe ontwikkelingen zoals tripsvoorspeller en plaatsspecifiek spuiten bieden kansen voor duurzame preiteelt.
Studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht filmden deze nieuwe ontwikkelingen op de preidag in oktober. DLV Plant, PRI en CLM tonen de kansen voor duurzame preiteelt met behoud van gewaskwaliteit en met middelbesparing.
Praktische en effectieve maatregelen
Technieken zoals spuiten met luchtondersteuning en gebruik maken van waarschuwingssystemen als de tripsvoorspeller komen in beeld in de film. Erik Tomassen van DLV Plant licht toe: “Deze technieken kunnen bijdragen aan een betere effectiviteit en aan vermindering van gebruik en emissie van gewasbeschermingsmiddelen”. Gezien de lastige ziekten en plagen in prei en de hoge kwaliteitseisen zijn nieuwe technieken belangrijk om ook in de toekomst prei te telen.
Innovaties in het kwadraat
In de film toont PRI-onderzoeker Jan van der Zande de plaatsspecifieke spuitechniek. Via een sensor spuit de machine alleen op de plant. In het KRW-project Innovaties in het kwadraat wordt deze winter voor de preiteelt een machine gebouwd die in de praktijk gaat draaien: de machine gaat komend seizoen in combinatie met andere innovaties getest worden bij enkele preitelers in Noord-Brabant. Jan van der Zande: “Bij kleine preiplanten is 90 procent middelreductie te bereiken en over het gehele groeiseizoen is daarmee 30 tot 40 procent middelenreductie mogelijk”.
Prei telen is topsport
In de film maakt CLM de vergelijking tussen topsport en preiteelt. Ook in de sport zijn nieuwe technieken, net als in de preiteelt, belangrijk. Zowel in de sport als in de teelt duurt het soms even voordat alle sporters en telers voor zo’n techniek kiezen.
Bron: CLM Onderzoek en Advies