Het gewas bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande staat er groeizaam bij.
Pieter Boekestijn over de pepers en snackpaprika’s: “Die overgangsdagen tussen regenachtige en heel zonnige dagen vinden sommige soortjes niet zo fijn. Her en der gaat dan wel eens een plantje slap. Maar het trekt vaak wel weer bij.”
Juiste plek voor gevoeliger soorten
Bij felle instraling wordt het scherm voor een groot deel dichtgetrokken. “Ik denk dat de instellingen bij ons daarvoor wat scherper staan dan bij een gangbare paprikateelt.” Van een coating op het dek wordt geen gebruik gemaakt. “De vraag is of je er wijs aan zou doen, om de hele kas in het krijt te zetten voor een paar soortjes die er slechter tegen kunnen. Soms doen we een aanpassing door zo’n soortje op een andere plek in de kas te zetten. Zo hebben we een ras dat gevoeliger was voor verbranding op een plek gezet die altijd makkelijk ietsje vochtiger blijft. Dat helpt soms ook, zodat ze iets minder last hebben van te scherpe zon.”
Energiegebruik afwegen
Aangehouden temperaturen blijven in de range van 17-19 en 20,5 graden liggen. Bij de klimaatinstellingen blijven de hoge gasprijzen in het achterhoofd spelen. “Daar houdt je in de teelt rekening mee. Duur gas blijft in je mindset zitten. Iedere onnoodzakelijke instelling laat je achterwege. Overal is het steeds de afweging: wat ga ik er mee bereiken, wat gaat dat kosten, en wat levert het netto op?”
Schermen in koudere nachten
Het komt steeds minder voor dat het scherm in de nacht nog sluit. “Maar af en toe, als je een keer laat naar bed gaat, hoor je in een koude nacht toch weer ‘piep-piep-piep’, en loopt de boel toch nog even dicht.”
Stabiele mestgift
Bij de watergift wordt gestreefd naar een mat-EC van rond de 3,5 mS/cm. Meestal wordt dat bereikt met ongeveer 2,7 EC indruppelen, waarbij een te hoog oplopende EC bijvoorbeeld gecorrigeerd kan worden met een extra beurtvergroting in de ochtend. Maar er wordt niet extra sterk gereageerd op weersovergangen. “Te veel reageren is ook niet goed. Je kunt beter de groter de lijnen in de gaten houden, voor een goede balans. Een overreactie heeft vaak een tegengesteld effect op wat je wilt bereiken.”
Draad-alg
Een tussendoor komend probleem was alg-ontwikkeling in het gietwater. “Er zat ineens draad-alg in de filters van het systeem. Dat gaf even stress. Toen zagen we dat de oorzaak in de watersilo’s zat. Die hebben we toen leeg moeten maken, om de rommel eruit te halen en ze schoon te spuiten.”
Witte vlieg blijft altijd spannend
Plagen blijven onder controle. “Je ziet een witte vliegje opkomen. Dat is spannend. Het blijft nog steeds de goede kant opgaan, maar je weet dat het ineens kan exploderen. We hebben al vroeg Encarsia erbij gezet.”
Eerste vlinders
Verder zijn de eerste vlindertjes gespot. “Dat is vroeg. Normaal gebeurt dat pas in juli. Nu al eind mei. Als je vlinders ziet, dan komen de rupsen toch ook een keer. We zetten er Trichogramma tegen uit. Die sluipwesp werkt naar tevredenheid.”
Vroeg bestellen voor teeltwisseling
Wat nóg veel vroeger in het jaar gebeurt dan normaal, is de bestelling van materiaal voor de teeltwisseling. Zoals folies. “Je weet niet of het allemaal nog duurder gaat worden. We hebben dus alles maar alvast ingekocht. Dan hoef ik mij daar niet meer druk over te maken.”
Auteur: Peter Visser