Groenten & Fruit Actueel
||

Dunkelflaute kennen we bij aardwarmte niet

Aardwarmte blijft dag en nacht stromen. Geen last van donkere dagen en windstilte, wat dan 'Dunkelflaute' geeft in de energievoorziening.
Het reservoir op circa 2 kilometer diepte onder Koekoekspolder heeft een temperatuur van rond de 75 graden. Foto: Ruud Ploeg

Het reservoir op circa 2 kilometer diepte onder Koekoekspolder heeft een temperatuur van rond de 75 graden. Foto: Ruud Ploeg

Voordat ik circa 17 jaar geleden begon met het ontwikkelen van een plan voor een aardwarmtebron in het tuinbouwgebied Koekoekspolder, had ik weinig besef van de warmte die diep onder mijn voeten opgeslagen lag.

Immers, de eerste gedachte die je hebt bij de temperatuur onder de grond is: lekker koel. Een ideale plek om bijvoorbeeld in een kelder wat aardappelen, wijn of een kratje bier op te slaan. Toch ligt heel diep in de aardkorst heel veel warmte opgeslagen.

Constante stroom

De kern van de aarde heeft, mede door het verval van radioactieve isotopen, een temperatuur van ongeveer 5.500 graden. En die tempratuur zorgt ervoor dat warmte langzaam richting de aardkorst stroomt, waar wij toevallig vertoeven. Er is een constante stroom van warmte ter grootte van 47.000.000 megawatt naar het gehele oppervlakte van de aarde. Op jaarbasis komt dat overeen met een hoeveelheid warmte die gelijk staat aan de calorische verbrandingswaarde van 46 biljoen kuub aardgas.

Elk jaar aardwarmte ter grootte van 46 biljoen kuub aardgas

Soms komt die warmte er plots uit tijdens een vulkaanuitbarsting, maar meestal heel geleidelijk. Uiteindelijk zorgt die warmte, naast instralingswarmte van de zon, dat de aarde een temperatuur heeft waar het aangenaam vertoeven is.

Geen last van donkere dagen en windstilte

Die natuurlijke stroming aan warmte heeft er toe geleid dat mijn reservoir op circa 2 kilometer diepte onder Koekoekspolder een temperatuur heeft van rond de 75 graden. Als geothermieproject oogst ik die warmte uit mijn reservoir. Bovendien wordt dat reservoir continu ‘bijgevuld’ door die natuurlijke stroming van warmte uit de kern van de aarde.

Met een slim buizensysteem zorg ik ervoor dat ik die warmte uit mijn reservoir naar de bovengrond breng en via de tuinbouwkassen van mijn klanten afgeef aan de omgeving. Dag en nacht blijft die warmte stromen. Geen last van donkere dagen en windstilte, wat dan met een Duits woord Dunkelflaute geeft in de energievoorziening.

Onmisbare aanvulling

Met de wetenschap dat die warmtestroming er altijd is, is het nu de kunst om die natuurlijke warmtestroming op een veilige en verantwoorde manier een beetje om te leiden en via de verwarmingssystemen van onze huizen en kassen naar de atmosfeer brengen. Op die manier is aardwarmte een onmisbare aanvulling op dagen dat andere duurzame energiebronnen in Dunkelflautes verzeild raken.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers