Duitsland haalt 26% van haar import groenten en fruit uit Spanje en 9% uit Italië, landen waar droogte en weersextremen een rol spelen.
Het Duitse statistiekbureau Destatis analyseerde importcijfers voor Duitsland om te zien hoe afhankelijk Duitsland is van steeds droogtegevoeliger gebieden. Nederland is als herkomstland in de top drie tussen Spanje (26%) en Italië (9%) als tweede gepositioneerd met een importaandeel van 16%. Nederland heeft behalve Nederlands product ook veel doorvoer van producten voor Duitse klanten. Het is waarschijnlijk dat dit de tweede plaats oplevert.
Bij individuele groenten en fruit is de afhankelijkheid van Spanje zeer groot. Spanje was in 2022 bijvoorbeeld het belangrijkste land van herkomst voor komkommers (43% met een Spaanse levering van 233.100 ton), paprika’s (50% met een Spaanse levering van 200.000 ton), sla (50% met een Spaanse levering van 134.400 ton). Voor sinaasappels is Duitsland helemaal afhankelijk van Spanje, waar 79% van alle invoer vandaan komt en 52% (285.300 ton) van de watermeloenen en meloenen.
Minder afhankelijk van Italië
Naast Spanje worden ook delen van Italië herhaaldelijk getroffen door watertekorten en droogtes. Hoewel Italië in 2022 de op twee na grootste leverancier van groenten en fruit in Duitsland was, is de afhankelijkheid hier aanzienlijk lager. Aan de ene kant kwam vorig jaar ongeveer 177.500 ton, of 40% van alle geïmporteerde appelen, uit Italië. De eigen productie appels in Duitsland bedraagt 1,1 miljoen ton en is dus fors.
Bij paprika is het beeld het volledig omgekeerd. Duitsland slaagt er niet zelf in om een aanzienlijk deel te produceren. Met 17.000 ton eigen productie en 403.000 ton import is Duitsland erg afhankelijk van import. Spanje is goed voor de helft van de invoer van paprika. Nederland is daar tweede.
Eigen export ook voornaam
Overigens heeft Duitsland ook nog een voorname groente-export. Met een export van iets meer dan 2,8 miljoen ton werd er in 2022 ruim 2,0 miljoen ton meer groenten geïmporteerd dan geëxporteerd.